Nagyvilág

2010.01.28. 19:26

Felkészült a Pentagon, hogy felszámolja a melegek katonai szolgálatának tilalmát

<p>Az amerikai védelmi minisztérium felkészült arra, hogy felszámolja a tilalmat, amelynek értelmében nem lehetnek katonák azok, akik nyíltan vállalják, hogy melegek. Ezt csütörtökön közölte a Pentagon szóvivője, akinek bejelentése szerint Barack Obama elnök szándéka szerint járnak el.</p>

Dave Lapan szóvivő azt mondta, hogy "minden lehetséges változtatást megtesznek", de részleteket nem közölt. Elnökjelöltként Obama megígérte, hogy megszünteti azt a jogszabályt, amelynek értelmében a melegektől megkövetelik a hadseregben, hogy hallgassanak szexuális vonzalmukról, különben leszerelik őket. Obama bírálói szerint, amióta elnök lett, túl óvatosan kezelte ezt a témát.

"A Kongresszussal és a hadsereg vezetőivel együtt fogok dolgozni annak érdekében, hogy megszűnjön a jogszabály, amely megtagadja a melegektől a jogot, hogy szolgálják hazájukat, amit szeretnek, mert azok, amik" - mondta keddi ország értékelő beszédében Obama a Kongresszusban.

Egyelőre nem világos, hogy Obama mikor fogja javasolni a népszerűen "Ne kérdezd, ne mondd!"-nak (DADT) nevezett jogszabály felszámolását. "Felszólítjuk az elnököt, hogy törölje el az 1993-as törvényt a most készülő védelmi költségvetés keretében. Ez az egyetlen és legjobb lépés" - ez áll a tilalmat ellenző egyik csoport közleményében.

Tavaly júniusban Robert Gates védelmi miniszter azt mondta: megkérte a Pentagon jogászait, hogy nézzék meg, milyen lehetséges módjai vannak annak, hogy rugalmasabban, emberibben lehessen értelmezni a jogszabályt, amíg el nem törlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!