Friss hírek

2007.11.03. 05:42

Indul a Szűréssel az Életért Program - ingyenes vizsgálatok Budapesten

<p>Néhány óra alatt az összes, fontos egészségügyi szűrővizsgálaton részt vehetnek, akik szombaton elmennek a fővárosi Körcsarnokba. Ott lesz a Szűréssel az Életért Program ingyenes rendezvénysorozat első állomása. Hat nagyvárosban lesz még ilyen lehetőség</p>

November 3-tól hét héten keresztül minden szombaton más nagyvárosban tart egész napos átfogó egészségügyi szűréseket és kulturális programokat a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) egészségügyi és civil szervezetekkel közösen.

A SZ.É.P - Szűréssel az Életért Program keretein belül például egyetlen csepp vérből mérik meg a koleszterin- és a vércukorszintet, de lesz testzsír-százalék és vérnyomásmérés, hallás- és látásvizsgálat, valamint anyajegy, gerinc- és lúdtalpszűrés is. A magas kockázati csoportba tartozók azonnal tanácsokat is kaphatnak, hogyan változtassanak a nem megfelelő értékeken.

A Liliom program szakemberei az emlő- és a méhnyakrák-szűrés folyamatát, jellemzőit mutatják be a helyszínen, és tanácsot adnak, hova érdemes fordulni a szervezett szűrésekben érintett korcsoportnak. Erre nagy szükség is van, hiszen még mindig kevesen mennek el méhnyakrák-szűrésre. Az erre irányuló Liliom-program 2005-ben indult el. Azóta kétszer annyi nő vesz részt a vizsgálatokon, mint korábban, de az arány így is csak 9 százalékos - mondta a Független Hírügynökségnek Péterfia Éva, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

A SZ.É.P. szombatok egyik házigazdája Hevesi Tamás, aki 22 éve cukorbeteg. A népszerű zenész a Független Hírügynökségnek azt mondta: különösen fontosnak tartja, hogy a rendezvényen ki lehet próbálni a hemoglobin A1C mérést is. Ezt az eljárást a cukorbetegek hazugságvizsgálatának is nevezik, mert nem az adott pillanatban lévő vércukorszintet, hanem az előző hónap átlagát méri, így pontos képet ad. Erről a vizsgálatról pedig sokan nem tudják, hogy évente egyszer ingyen lehet kérni a háziorvostól- tette hozzá Hevesi Tamás.

A rendezvényen az egészségügyi tanácsadás mellett a betegjogokról és az egészségbiztosítási rendszer várható változásairól, a járványokról, valamint az elsősegélynyújtásról is lehet tájékozódni.
A családokat játékok, gyerekprogramok és koncertek is várják, a többi között Palcsó Tamás, Gallusz Niki, Molnár Ferenc Caramel és Bartók Eszter is énekel.

A Szűréssel az Életért Programot a Miniszterelnöki Hivatal, valamint számos egészségügyi intézmény és civil szervezet indította, hogy együtt népszerűsítsék a szűrőprogramokat. Magyarországon ugyanis jelenleg olyan megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat, amelyek jelentős része megelőzhető, vagy korai stádiumban felismerve eredményesen gyógyítható. Az Európai Unió átlagához viszonyítva nálunk például 1,8-szor többen halnak meg daganatos betegségben, háromszor annyian szívkoszorúér-, és négyszer annyian agyérbetegségekben. Emiatt évente 50 ezer emberrel többen halnak meg nálunk, mint Nyugat-Európában.

A SZ.É.P november 3-án indul Budapesten a Körcsarnokban, 10-től 18 óráig tart a rendezvény. Majd sorrendben Debrecenben, Győrben, Miskolcban, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron tölt egy-egy szombatot.
A részletes program megtalálható interneten a http://szep.freeblog.hu címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!