Óriási szemétszedési akció Japánban

A világ legnagyobb takarítóakciójára készül egy japán környezetvédő csoport. Azt tervezik, hogy 180 ezer önkéntes szedné a szemetet a Tokió-öbölben november 24-én – jelentették be szerdán.

“Azt reméljük, hogy a környéken lévő kilenc város lakosságának tíz százaléka részt vesz az akcióban, ami 180 ezer embert jelentene” – mondta a szemétszedést szervező U-Project egyik tagja. Ai Ueda az akció kezdeteiről szólva elmondta: eleinte körülbelül húsz ember gyűlt össze vasárnaponként, hogy felszedjék a szemetet, mostanra azonban körülbelül négyszáz rendszeres résztvevője van a hétvégi takarításnak, amelyet szeretnének kiterjeszteni a térségben.

A Guinness Rekordok Könyve szerint 2005 augusztusában tartották a legnagyobb szemétszedést, szintén Japánban. Akkor az ország déli részén összesen 140 ezer ember takarított a köztereken egyszerre. A mostani akció szervezői ugyanakkor azt mondják: nem versenyezni szeretnének a korábbi rekorddal, pusztán élvezni, hogy a közös szemétszedéssel megtisztul a környezet.Sporthírek