Óriás bográcsban fõtt a csülkös-babos répa Zalában

Sikerült a világrekord-kísérlet: 1500-nál is többen laktak jól csülkös-babos répából vasárnap Nagykanizsán. A miklósfai városrészben több évtizedes hagyománya van a tarlórépa-termesztésnek, a növénybõl pedig számtalan ételt készítenek. Ezek közül a csülkös-babos répa az egyik legnépszerûbb, mert hívei szerint a magyar konyha egyik remeke, ízletes és laktató.

Miklósfán alapvetõ élelmiszer a tarló-, más néven kerekrépa.. Hasonló ételeket fõznek belõle, mint a káposztából. Vasárnap, a Mindenki Háza udvarán felállított kétezer literes bográcsban a csülkös-babos változat készült. Ez a környéken népszerû, az ország más részein viszont ismeretlen egytálétel.

A tarlórépa fehéres-lilás gumó, amikor nyers állapotban van. Olcsó étel, régen is szívesen fogyasztották, megtermett bárhol. Elsõsorban Zalában van kultusza, de ismerik Vasban és Somogyban is. Nagykanizsa környékén elsõsorban gyalulás, savanyítás után használják fel, de készítenek belõl például rétest, édességet is – mondta a Független Hírügynökség tudósítójának a rekordkísérlet ötletgazdája és fõszakácsa, Prikryl József mesterszakács.

A mesterszakács a receptet is elárulta: 22,5 kilogramm vörös hagymából, 2,5 kilogramm fokhagymából, fûszerekbõl, paradicsompürébõl pörköltalapot készítettek a 45 kilogramm füstölt tarjának, a 45 kilogramm füstölt csülöknek és 125 kilogramm sertéslapockának. Ehhez 30 kilogramm elõfõzött babot és 150 kilogramm savanyított kerekrépát adtak. A hozzávalókból több mint 1500 adag egytálétel készült, így a szervezõk szerint sikerült a világrekord-kísérlet.