Friss hírek

2007.12.22. 15:33

Sarkozy villámlátogatása Afganisztánban - Franciaország erősíteni fogja afganisztáni csapatait

<p>Franciaország emelni fogja az Afganisztánban állomásozó katonáinak számát - jelentette be szombaton Nicolas Sarkozy francia államfő Afganisztánban. Sarkozy néhányórás villámlátogatást tett a polgárháborús ázsiai országban, amelyben a NATO vezetésével nemzetközi csapatok döntötték meg 2001-ben a tálibok rezsimjét, és azóta 60 ezer külföldi katona védi fegyveresen a kormányt az iszlamista felkelőktől.</p>


Sarkozy találkozott a NATO-vezetésű nemzetközi erők amerikai parancsnokával, Dan McNeill tábornokkal, valamint Hamid Karzai afgán államfővel. A francia államfőt elkísérte Kabulba a védelmi és a külügyminiszter is.

Sarkozy látogatása végén közölte újságírókkal, hogy Franciaország a következő hetekben több döntést hoz Afganisztánnal kapcsolatban. Valószínűleg emelni fogja az afgán hadsereg mellett működő francia kiképző tisztek számát. Franciaországnak 1600 katonája van Afganisztánban

Ugyancsak szombaton előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök is. Az ausztrál kormányfő szintén tárgyalt Karzai afgán államfővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!