Árgus szemek figyelnek minket

Kamera - Illusztráció
Kamera - Illusztráció
Debrecen – A közterületeken elhelyezett kamerák a magánszférába is behatol(hat)nak. A helyzet csak rosszabb lesz, vélik azok, akik sokat forgolódnak technikailag jobban elengedett országokban: előbb-utóbb minden zugban leselkedni fognak a gépszemek.

Bekamerázták az életünket. Térfigyelők vannak a belvárosban, rejtett optikák kukkolnak minket a nagyobb áruházakban, sportlétesítményekben, némely munkahelyen és iskolában. Nem baj ez, ha például bűnmegelőzés a cél, de idegesítő, ha már a főnök vagy a szomszéd is figyel.

Dr. Watson

A zuhanyzóban nincs kamera
Volt-e már konkrét „haszna” a kameráknak az uszodában, kellett-e például szekrényfeltörés miatt igénybe venni a felvételeket? – kérdeztük Tóth Sándortól, a Debreceni Sportuszoda Kft. ügyvezetőjétől.

– Térfigyelő kamerák vannak Debrecen belvárosában, a megyei kapitányság bevetés-irányítási csoportjához bekötve. A szolgálatban lévő ügyeletesek feladatához tartozik a monitorok képeinek ellenőrzése, egyéb feladataik ellátása mellett – mondta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Vezendi Jánosné őrnagy. – Nagyon sokszor működtek közre ezek az eszközök bűncselekmények felderítésében: garázdák, tolvajok tetteit rögzítették, illetve sokat segítenek nagy rendezvények, például a virágkarnevál közbiztonságának fenntartásában is. Arra is volt példa, hogy elcsavargott gyereket találtunk meg a kamerák segítségével.

Mit szól az életünkben lévő kamerákhoz?
Mit szól hozzá, hogy egyre több helyen „figyeli” kamera az életünket? Bankban,tereken még az uszodában is pásztáznak minket a néma, de mindent látó őrök. Mit szól hozzá, hogy a „Nagy Testvér” mindent lát? Megkérdeztük!

A debreceni rendőrkapitányság sajtóreferense, Szőke Bernadett beszámolt arról, hogy jók a visszajelzések a kamerák használatát illetően: könnyebb észlelést és intézkedést tesznek lehetővé, illetve bizonyítási eljárás során számos bűncselekmény esetében szolgáltak bizonyítékként a felvételek.

Alanyi jogon

– Saját biztonsága vagy vagyonvédelme érdekében mindenki szerelhet fel kamerát a saját birtoka, területe megfigyelésére – mondta Győrfi Attila ügyvéd. – Nem szabad azonban mosdóba, öltözőbe, illemhelyre telepíteni. Az így készült képek, felvételek szigorú adatvédelem alatt állnak és nem sérthetnek személyhez fűződő jogokat. Csak bírósági és hatósági kérésére lehet azokat kiadni, például egy nagyáruház biztonsági kamerájával egy lopásról készült felvételt, mely bizonyítékként is szolgálhat a későbbi eljárásban. Nem nyújthatnak betekintést sem a képekbe pl. a dolgozók családtagjainak, hogy azok ellenőrizhessék, szerettük tényleg dologzott-e adott napon. Körbekamerázhatom a házamat is, de ahhoz nincs jogom, hogy a megfelelő szögben odafordított optikával a szomszéd kertjét és az ott tartózkodókat figyeljem. Súlyos visszaélést jelent, ha az általam készített képeket az azokon szereplők tudta nélkül nyilvánosságra hozom. A felvételek nem kerülhetnek ki abból a körből, amiben készültek.