RFDFSZ: Vizsgálják ki, hogy a Budapest Airport vezetői veszélyeztették-e az utasok biztonságát a sztrájk alatt

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) kivizsgáltatná, hogy a múlt vasárnapi sztrájk napján veszélyeztette-e az utasok biztonságát a Budapest Airport ZRt (BA ZRt.). Az érdekvédelmi szervezet úgy tudja, a sztrájkoló szakemberek helyett más területről átcsoportosított dolgozókat állítottak munkába. A BA Zrt. szóvivője szerint minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott a sztrájk alatt.

Az RFDFSZ azért kéri a felügyeleti szervek állásfoglalását, mert olyan információk birtokába jutott, amelyek azt valószínűsítik, hogy a sztrájk napján szakmai tapasztalattal nem rendelkező dolgozókat állítottak az utasok átvizsgálást végző, munkabeszüntető személyzet helyére. Az érdekvédelmi szervezet emiatt a Ferihegyi Repülőtér felügyeleti szerveihez, a rendőrséghez és a Polgári Légügyi Hatósághoz fordul. Az érdekvédelmi szervezet szerint, ha a feltételezés beigazolódik, úgy a Budapest Airport Zrt. üzleti megfontolásból veszélyeztette az utasokat. Az ellenőrzési és operatív feladatokat olyanokra bízták ugyanis, akik ezt a feladatot szakszerűen ellátni nem voltak képesek – derül ki az RFDFSZ pénteki közleményéből.

Szollár Domokos, a BA Zrt. szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a sztrájk ideje alatt minden uniós, illetve magyar jogszabályt betartottak. Ezt a rendőrség és a légügyi igazgatóság is megerősítette – tette hozzá. A munkabeszüntetéskor 70 helyett 20-an vizsgálták át az utasokat. Egy biztonsági őrökből álló, kisebb csapat segített nekik, melynek minden tagja rendelkezett a szakszolgálati engedéllyel – közölte Szollár Domokos.