Réviek a Székkutasi falunapon

Réviek a Székkutasi falunapon
Bihar megye – Az elmúlt hétvégén Dorel Cosma, révi polgármester vezetésével közel negyvenfős csoport vett részt a magyarországi testvértelepülés falunapi rendezvényein.

Péntek délelőtt tiz órakor nagy sürgés-forgás volt a révi Polgármesteri Hivatal előtt, hiszen itt gyülekeztek mindazon helybéliek, akik részt kivántak venni az anyaországi testvértelepülés falunapi programjain. A küldöttséget elkisérte a helyi román néptánccsoport is, akik első izben bizonyithatták tudásukat Magyarországon is. Székkutason a busszal érkezett vendégeket Varga Sándor polgármester és a fogadó családok várták, akik már péntekre komoly programot szerveztek a révieknek. Ebéd után vendégek és vendéglátók Hódmezővásárhely délkeleti határába, Sóshalomra látogattak ki, ahol Nagy Sándor pincemester a borkóstolás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. A környéken kisebb nagyobb halmokat, dombokat lehet látni és a Körösök és a Maros szabályozása előtt az a rész tavasztól nyár elejéig mindig el volt öntve vizzel, olyannyira, hogy csak ezek a halmok látszottak ki, mondta Nagy Sándor. Megtudtuk továbbá azt, hogy az erdélyi Érc hegységből dereglyéken hordták ide a sótömböket és ezen a területen rakták át kocsikra és vitték a szabad királyi városokba, Hódmezővásárhelyre, Szegedre, Orosházára. Innen kapta a nevét Sóshalom . Ezt követően Nagy Sándor röviden szólt az itt lévő szőlő és borgazdálkodásról. Aki már kóstolt bort, annak ismétlés lesz, aki meg nem kóstolt az majd itt megtanulja a borkóstolást, mondta a hires borász, majd a program az itt készült fehér , rose és vörösborok bemutatásával, kóstolásával folytatódott. A csoport ezután a Körös-Maros Nemzeti parkban megtekinthette az őshonos szürkemarhacsordát. Este nyolc órakor vendégek és vendéglátók közös vacsorán találkoztak a Fűzfa vendéglőben, ahol Varga Sándor székkutasi és Dorel Cosma révi polgármester mondott köszöntőt. Szombat reggel a falunapi program öt órakor horgászversennyel indult, fél nyolckor a főzőverseny is kezdetét vette, kilenc órától pedig a katolikus templomban dr. Kiss-Rigó László római katolikus megyéspüspök celebrálta az ünnepi misét. Érdekesnek tűnt a főzőverseny értékelési szempontjai: megjelenés(öltözet), higiénia 0-10 pont, a húsok nagysága, formája 0-10 pont, a főzött étel ize, zamata, állaga, zsiradéktartalma 0-20 pont. Ugyanakkor a fejfedő, hosszú kötény használata kötelező és rajtszámot csak az a versenyző kaphat, aki a húsra vonatkozó hivatalos papirt bemutatta a rendezőknek (állatorvosi igazolás vagy bolti számla).
Tiz órakor a falunap hivatalos megynitóján Varga Sándor és Dorel Cosma polgármesterek valamint dr. Kiss- Rigó László püspök szólt az egybegyűltekhez, miközben a település zászlójával repülőgépből kiugrott ejtőernyősök értek földet a futballpályán. A program öregfiúk futballmérkőzéssel, gazdafórummal, aikidó -és motocross-bemutatóval folytatódott, majd szabadtéri bállal zárult. A helyi tornateremben népi iparművész és amatőr művészeti kiállitást tekinthettek meg az érdeklődők.Vasárnap a Székkutasi Lovasklub szervezésében lovasverseny és az amatőr fogatok megyei bajnokságának 5. fordulója zajlott.