Rétvári: öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma

Akt.:
Rétvári Bence: „Nőtt az itthon dolgozó pályakezdő orvosok száma”
Rétvári Bence: „Nőtt az itthon dolgozó pályakezdő orvosok száma” - © Fotó: behir.hu
Budapest – Öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma, míg 2010-ben 420, idén 917 fiatal orvos kezdhette meg a szakképzését – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Kifejtette: az orvos utánpótlás megduplázódása nagyrészt a Rezidens Támogatási Programnak köszönhető, melyre 5 milliárd forintot fordítottak 2011 óta. A program nagyban hozzájárult a fiatal orvos-elvándorlás mértékének folyamatos csökkenéséhez – állapította meg az államtitkár, aki szerint a szocialista-liberális kormányzás az ezredforduló óta eltelt időszak mélypontját jelentette az orvos-utánpótlás szempontjából.

Rétvári Bence rögzítette: a kormány elkötelezett a rezidensek támogatása és itthon tartása mellett. Ezt bizonyítja az említett, 2011-ben elindított Rezidens Támogatási Program, amely jelenleg öt ösztöndíj-típust tartalmaz, ezek nettó 100, 150, illetve 200 ezer forint többletjövedelmet biztosít a résztvevőknek.

A szakorvosjelöltek számára elérhető Markusovszky ösztöndíj és a szakgyógyszerész jelöltek számára kiírt Than Károly ösztöndíj havi 100 ezer forint, az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek számára meghirdetett Gábor Aurél ösztöndíj, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászat szakorvosjelölteket célzó Méhes Károly ösztöndíj havi 200 ezer forint pluszjövedelmet jelent a fiatal pályakezdők számára. Az idén első alkalommal hirdettük meg a rezidensek hiányszakmás ösztöndíját, melynek keretében havonta nettó 150 ezer forint nyerhető el.

Kitért arra is, hogy a kormány a rezidensek átfogó ösztöndíjrendszerére eddig csaknem 5 milliárd forintot biztosított. Az ösztöndíjakat eddig közel 3500 fiatal orvos vette igénybe. A szakképzésbe belépők száma évek óta növekvő tendenciát mutat, a program decemberi meghirdetése után minden eddiginél több, 917 sikeres pályázó felelt meg a feltételeknek. Ez a szám több mint kétszerese a kormányváltás évében tapasztaltnak.

A rezidensek érdekében tett intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy 2010 óta évről évre egyre kevesebb orvos akar külföldön munkát vállalni: míg 2010-ben 845 magyar állampolgárságú orvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást, addig ez a szám 2015-re 492-re csökkent.

Jól látható, hogy tendenciaszerűen nőtt az itthon dolgozó pályakezdő orvosok száma, és közel hasonló mértékben csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást kérők száma. – mutatott rá Rétvári Bence.

– MTI –