Friss hírek

2009.10.16. 14:13

Londonban a holland szélsõjobb brit földrõl kitiltott vezére

<p>Megérkezett pénteken Londonba Geert Wilders szélsõjobboldali holland politikus, akit februárban a brit belügyminisztérium kitiltott az országból - közölték repülõtéri illetékesek. Az iszlamofóbiával vádolt holland parlamenti képviselõt "gyûlöletet, és erõszakot szító beszédei" miatt nem engedték be Nagy-Britanniába, ahova a brit parlament felsõházának tagjai hívták meg. A tiltó határozatot kedden semmisítette meg egy brit bíróság.</p>

Geert Wildersközép-európai idõ szerint déli 12 óra elõtt pár perccel érkezett meg a londoni Heathrow repülõtérre, ahol gond nélkül átengedték a határon - közölte a repülõtér egyik szóvivõje az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A holland Szabadságpárt 46 éves vezetõje a brit felsõház egyik képviselõjével találkozik Londonba.

Wilders februárban a brit parlament felsõházának több tagjának meghívására érkezett Londonba, hogy levetítse sok vitát kiváltott Fitna címû filmjét, de a repülõtérrõl visszafordították a brit hatóságok. A 17 perces alkotásban Wilders az iszlámot a nácizmushoz hasonlította, és magát az iszlám hitet összekapcsolta számos terrorista támadással. A mostani látogatás alatt nem vetítik le a filmet.

A brit belügyminisztérium akkor megtiltotta az erõsen bevándorló- és iszlámellenes holland politikusnak, hogy brit földre lépjen. A brit belügyi szóvivõ akkor úgy nyilatkozott, hogy "Nagy-Britannia nem engedheti meg, hogy területén bárki is szélsõséges nézeteket, gyûlöletet, erõszakot próbáljon népszerûsíteni". A tiltó határozatot azonban a brit bevándorlási törvényszék kedden megsemmisítette.

A brit belügyminiszter szóvivõje a bírósági döntés után közvetlenül közölte, hogy a kormány csalódott a döntés miatt.. Csütörtökön nyilatkozva azonban a szóvivõ elmondta, hogy Alan Johnson brit belügyminiszter most nem javasolja a holland képviselõ kitiltását, közölve, hogy "Wilders mostani kijelentései elkerülhetetlenül befolyásolni fognak minden jövõbeni döntést beengedésérõl".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!