Réti sasokat mérgeztek meg Abádszalókon

Két réti sas pusztult el Abádszalók környékén, feltehetően valamilyen méreg végzett velük, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. Azt még nem tudni, milyen mérget ehettek meg a madarak. Az elmúlt egy évben összesen húsz parlagi és réti sas pusztult el mérgezés következtében. A sasok eszmei értéke példányonként 1 millió forint.

Két héttel ezelőtt két elhullott réti sast találtak Somogyban, akkor az derült ki, hogy méreggel “kezelt” házityúkot helyezett ki valaki feltehetően ragadozók, például róka ellen. A tyúkból a sasok is ettek. Február elején Szolnok környékén egy növényvédőszerrel megmérgezett parlagi sast élve találtak meg, azt sikerült megmenteni. Tavaly év végén néhány héten belül Jászberény környékén 4 parlagi és egy réti sast találtak, közülük három életét nem tudták megmenteni. A Zemplénben és Hevesben tavaly két sas családot irtott ki egy gondatlan gazda.

A gazdák legtöbbször azért teszik ki a növényvédőszert, hogy a ragadozók ellen védekezzenek. Nem kalkulálják be, hogy a méregből a táplálékláncon keresztül a védett madarak is kapnak. A természetkárosítás súlyos bűncselekmény, három év börtönnel, valamint az okozott kár megtérítésével büntethető.