Réthelyi: Új csodák, de megpróbáltatások ezrei is várnak az elsőévesekre

Új csodák, de megpróbáltatások ezrei is várnak a Semmelweis Egyetem elsőéveseire – mondta el az intézmény tanévnyitó ünnepségén a nemzeti erőforrás miniszter vasárnap, Budapesten.

Réthelyi Miklós hozzátette: rá is új kihívások ezrei várnak, hiszen most nem az egyetem tanáraként, hanem miniszterként szolgál. A tárcavezető hozzátette: neki és az egyetem új diákjainak is egyaránt leginkább arra van szükségük, hogy nyitott szívvel és elmével fogadják be az újat, hogy lelkiismeretes, igaz emberek legyenek. Az ünnepség keretében 951 magyar hallgató mellett 637 külföldi hallgató is esküt tett az egyetemi jogarra.

Stabil kormányzati többséggel egyedülálló lehetőség nyílhat arra, hogy a kormány következetes tudománypolitikával jelentősen javítsa az ország tudományos és ezen keresztül gazdasági versenyképességét – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Semmelweis Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Pálinkás József hozzátette: csak akarat kérdése, hogy növeljék az oktatási, kutatási és fejlesztési ráfordításokat, de ezek hatékony, tisztességes felhasználását úgy kell megvalósítani, hogy mindenki a maga helyén, a maga eszközeivel járuljon hozzá a megújuláshoz.

Az MTA elnöke kijelentette: a tudás versenyképessége nem csupán erősíti, hanem minősíti is azt a gazdaságot, amely ezen nyugszik. Pálinkás József szerint nem lehet mellébeszélni, ha a lényegről van szó, nem lehet feltüntetni értékes képzésnek az “igénytelen tréninget”, tudományos eredménynek a gyenge utánzást, és nem teremthetjük meg a gyógyításhoz szükséges forrásokat “a betegségkódokkal való trükközéssel”. Úgy fogalmazott: nincs alku, amikor hivatásról és erkölcsről van szó.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora ünnepi beszédében elmondta: az egyetem minden korban a jövőt építi, az egyetemisták kezében van az ország és Európa jövője. Hozzátette: az intézmény diákjai tanulmányaik során önkéntelenül is alkotói lesznek Magyarország egyik legkiemelkedőbb, európai dimenzióban is számon tartott egyetemének, amely nem kínál könnyű pénzen megvásárolható diplomát. Úgy fogalmazott: itt csak a türelmes, kitartó erőfeszítéssel lehet eljutni a valódi tudásig.
hirdetés


hirdet�s