Részt akar venni az amerikai rakétapajzsban Bulgária

Részt akar venni az amerikai rakétapajzs kelet-európai telepítésében Bulgária. Ezt pénteken közölte a bolgár kormányfõ. Bojko Boriszov azt mondta, hogy a védelmi rendszer kiépítésébõl akkor venné ki a részét országa, ha az Európai Unió nem ellenezi ezt.

“NATO-tagként mi is figyelünk mindenre, ami Európa biztonságával kapcsolatos, ezért készek vagyunk megfelelõ intézkedéseket is vállalni. Meglátásom szerint szövetségi kötelezettségünk van az Egyesült Államok felé, de a bolgár kormány döntése a parlamenttõl és az Európai Uniótól függ. Ha egy ország NATO-tag, akkor munkálkodnia kell a kollektív biztonságért is.”- mondta a miniszterelnök.

A szófiai amerikai nagykövet, James Warlick egy pénteken megjelent nyílt levelében utalt arra, hogy Washington nyitott a rakétapajzzsal kapcsolatos tárgyalásokra Bulgáriával. ” Ha Bulgária érdeklõdést mutat, földrajzi helyzete és együttmûködése az Egyesült Államokkal lehetõvé teszik a kérdés megtárgyalását. Remélhetõleg ezek a tárgyalások eredményesek lesznek.”- írta a nagykövet, aki megerõsítette: a rakétavédelmi pajzs az iráni és a közel-keleti fenyegetés elhárítását célozza.

Warlick azt is írta, hogy Oroszország félelmei alaptalanok a rakétapajzzsal kapcsolatban. A nagykövet megismételte, amit az amerikai elnök állít, vagyis hogy az Egyesült Államok egy erõs, békés és prosperáló Oroszországot akar. “Hitünk szerint Oroszország biztonsági érdekeit nem az szolgálná, hogy a határain túl gyenge, szegény és törékeny államok vannak…Az Egyesült Államok nem fogja kérni, hogy a bolgár kormány vagy a bolgár nép Washinton és Moszkva közül válasszon.”- írta egyebek mellett a szófiai amerikai nagykövet.