Részletfizetést adna a pécsi polgármester az iparűzési adót nem fizető vállalkozásoknak

A pécsi polgármester arra a kéri az önkormányzat adóügyi osztályát, hogy biztosítsanak részletfizetési lehetőséget azon vállalkozóknak illetve cégeknek, amelyek nem fizették be határidőre az első negyedéves iparűzési adót. 2700 társaság vagy vállalkozó nem teljesítette most ezt a kötelezettségét. Korábban a városvezetés egyszeri felszólítás után végrehajtókat küldött azokhoz, akik adóhátralékot halmoztak fel – a polgármester szerint ez méltánytalan eljárás volt azokkal szemben, akik saját megélhetésük mellett másoknak is munkát adtak.

Az adókat meg kell fizetni, de a jelenlegi helyzetben segíteni kellene a vállalkozásokat, nem pedig büntetni – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a polgármester. Páva Zsolt ezért méltányosságot kér az önkormányzat adóügyi osztályának vezetőjétől. Azt szeretné, hogy a város legyen megértőbb a fizetni nem tudó vállalkozókkal szemben, és most ne éljen az egyébként jogszerű inkasszó lehetőségével sem.

A politikus azt is szeretné, ha az adóhátralékkal rendelkező cégek, vállalkozások részlefizetéssel rendezhetnék tartozásukat. Pécsett 2700 cég, az összes vállalkozás nagyjából 10-15 százaléka nem fizette be határidőre az első negyedéves iparűzési adót, pedig ez több mint 500 millió forint bevételt jelentene.

A város vezetői most 15 napos határidőt szabnának nekik, hogy jelezzék, kérnek-e részletfizetést, vagy közöljék, milyen módon tudják rendezni tartozásukat.