Részletekben fizetik vissza a jogosulatlanul igénybe vett közműfejlesztési támogatást az önkormányzatok

A kormány szerdai ülésén döntött arról, milyen feltételekkel fizessék vissza a közműfejlesztési támogatást azok az önkormányzatok, amelyek 2002 és 2005 között jogosulatlanul vették azt igénybe. A kabinet elsődleges szempontja az volt, hogy az ütemezés ne veszélyeztesse az önkormányzatok működőképességét – írja a Kormányszóvivői Iroda pénteki közleményében.

A központi költségvetés 2002 és 2005 között összesen 9 milliárd forintot fizetett ki 1395, közműfejlesztést elősegítő önkormányzati beruházáshoz. Az ÁSZ 2006-os vizsgálata megállapította, hogy az önkormányzatok alig több, mint 40 százaléka járt el szabályosan, 166 helyi önkormányzat pedig jogosulatlanul vette igénybe az állami támogatást. A vétkes önkormányzatoknak összesen 3,1 milliárd forintot kell visszafizetniük a költségvetésbe, legkésőbb 2015. december 31-ig.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a jogosulatlanul igénybe vett közműfejlesztési támogatások visszafizetésének feltételeiről szóló rendeletet. Ez alapvetően az önkormányzatok teherbíró képességéhez igazítja az ütemezést, és lehetővé teszi azt is, hogy a részletfizetés elkezdésére haladékot kapjanak. A 166 önkormányzat közül 58 kérte a részletfizetés lehetőségét, nekik összesen 2,78 milliárd forintot kell törleszteniük. A többi önkormányzat egy összegben visszafizeti az összeget – áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.