Részlegesen megtisztították az avasi műemlék templomot a falfirkáktól

A több négyzetméternyi falfirka egy részét sikerült eltávolítani a miskolci avasi műemlék templom faláról. A munkát ezen a héten végezték el debreceni vállalkozók, speciális oldószert használva a munkához. A hatszáz éves templomot két hete firkálták össze ismeretlenek.

A nagy felületű graffiti eltűntetéséhez jóval több tisztítóanyagra lett volna szükség, mint amennyire számítottak, ezért nem tudták befejezni a munkát. A tervek szerint húsvét után folytatódik az akció – mondta a Független Hírügynökségnek Hangó István református lelkész.

A debreceniek ingyen vállalták a nettó áron 220 ezer forintos munkát. Az árajánlatról szóló számlát azonban a református egyház a rendőrségi aktákhoz csatolja majd. Ha a bíróság úgy ítélné meg, hogy a rajzolónak kell kifizetni az összeget, a pénzt térfigyelő rendszer kiépítésére fordítanák.

A rendőrség egy tizenhat éves miskolci középiskolást gyanúsít a graffitik elkészítésével. A fiú tettéről iskolatársai szóltak a rendőrségnek. A fiú tagadja, hogy ő firkálta volna össze a templomot.