Részleges napfogyatkozás hétfőn

Október 3-án, hétfő délelőtt Magyarországról részleges napfogyatkozás lesz látható. A jelenség 10 óra után néhány perccel kezdődik, maximális fázisát fél 12 előtt éri el, a jelenség vége pedig háromnegyed 1 környékén következik be.

A fogyatkozás során a Hold a Nap 48-58%-át takarja el a megfigyelő földrajzi helyzetétől függően. A jelenség megfelelő fénycsökkentés nélkül nem nézhető, hiszen a Napba való közvetlen beletekintés maradandó látáskárosodást okoz! Veszélyesek a házilag barkácsolt eszközök (pl. kormozott üveg, floppy, CD), mert ezek nem szűrik ki a szemkárosító sugárzást teljes egészében.

Megfelelő a legalább 14-es fokozatú hegesztőüveg, ill. jó szolgálatot tehetnek az 1999-es teljes napfogyatkozáskor árusított, de még nem lejárt szavatosságú napfogyatkozás-néző szemüvegek.

A Magyar Csillagászati Egyesület Budapest több pontján és országszerte szervez csillagászati bemutatókat – ezeken biztonságosan kísérhető figyelemmel a ritka jelenség. Terveik szerint több helyszínről élőben közvetítik a jelenség lefolyását az interneten.

További információk a napfogyatkozásokról, a távcsöves bemutatók helyszínének listája és élő közvetítések a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjáról elérhető linken:

http://www.mcse.hu

(Magyar Csillagászati Egyesület)