Restaurálják a berlini East Side Gallery-t

A világ legnagyobb szabadtéri (Open-Air) galériájaként számon tartott berlini East Side Gallery a nyugati városrészt hajdan körülölelő fal 1,3 kilométeres darabja. Az 1990-ben 118 képzőművész által tarkává varázsolt beton-határszakasz képeit október második felétől újítják fel, mert az időjárás és a turisták igen csak lestrapálták a két német állam egyesülése óta.

Az 1961-től megépített, összesen 155 kilométer hosszú, Nyugat-Berlint bekerítő fal, szögesdrót, tancsapda, aknazár jelentős része 1989-90 történelmi hónapjaiban eltűnt. Mementónak csupán néhány szakasz maradt meg a “Mauerből”. Az East Side Gallery a maga közel másfél kilométeres kiterjedésével a világ legnagyobb összefüggő, szabadtéri képzőművészeti alkotása.

Az 1990-ben 21 nemzet 118 festőművésze, spray-zsonglőre által sajátos kiállítássá varázsolt falszakasz az Oberbaum-híd (Oberbaumbrücke) és a Keleti-pályaudvar (Ostbahnhof) között a német főváros egyik turisztikai látványosságává lépett elő az elmúlt 18 évben. Az East Side Gallery időjárás-és szuvenírvadászok okozta sérüléseit október közepétől javítja ki egy művészcsoport.

A restaurátorok az elkövetkező hónapokban maguk is Berlin egyik új attrakcióját jelentik. Amúgy főváros szerte csinosító akciók zajlanak, így például a híres Alexander Platzot is szanálják, hogy 2009 novemberében a berlini fal ledőlésének 20. évfordulójára régi pompájában tündökölhessen Közép-Európa legnagyobb városa.