Résnyire nyílt a Bükk kapuja

Akt.:
A főbejárati rész a virágnyílást, a természet folyamatos változását szimbolizálja
A főbejárati rész a virágnyílást, a természet folyamatos változását szimbolizálja - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Fazekas Sándor földművelési miniszter jelentette be még nyáron, Szeleta látogatóközpont épül a Bükkben.

Több mint egymilliárd forintból újul meg az egykori Herman Ottó Emlékpark – adtuk hírül még nyár közepén. A Bükk keleti kapujaként is emlegetett terület – amelyet annak idején Taba Benő építész tervezett – rekonstrukciója már több mint egy évtizede várat magára, hiszen a területen lévő építmények állapota egyre csak romlik, és a valamikor építészeti remeknek számító bejárat mára csak az összeomlást jelképezi.

sajtotajekoztato-12-aj

Éppen ezért igazi örömhír volt, amikor kiderült, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága százszázalékos támogatást kapott – 1,4 milliárd forintot – a látogatóközpont előkészítésére és megvalósítására. A projekt előkészítési szakasza még tavaly szeptemberben elindult, az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik. Az akkori sajtótájékoztatón elmondták, várhatóan 2020-ra elkészül a beruházás. Mi arra voltunk kíváncsiak, most hol tart a projekt, illetve amíg nem kezdik el az építkezést, milyen állagmegóvást végeznek a területen.

sajtotajekoztato-16-aj

A projekt még valóban nem tart a leglátványosabb szakaszában, de ez, reméljük, csak emeli a várakozás izgalmát – kaptuk a választ a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától. „Év végére várhatóan elkészül a látogatóközpontunk kivitelezési terve, és nem sokkal utána a központba tervezett kiállítási forgatókönyvünk. Jövő év elején így elindíthatjuk a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárásunkat, aminek a becsült időigénye 4–5 hónap. Ezzel párhuzamosan megy majd a kiállítás, továbbá a játszótér kivitelezésére előkészített közbeszerzés. Terveink szerint 2018 nyarán elindulhat a látványos munka a területen. Jelenleg a PR marketingfeladatok, beszerzési eljárás kiírásán dolgozunk, aminek, reméljük, heteken belül megjelenik a felhívása a köz­beszerzési értesítőben” – sorolták.

Majd elbontják

Az állagmegóvás kapcsán azt mondták, a mostani épületet nem kívánják felújítani, azt majd elbontják. „Jelenleg a balesetveszélyes állapotok megszüntetését végzik az épületben, kívül pedig zöldfelület-kezelési munkákat, jellemzően kaszálást” – magyarázták.

sajtotajekoztato-20-aj

Azt is megtudtuk, eddig kevésbé látványos, bár annál időigényesebb előkészítési folyamatok történtek: engedélyes szintű épülettervezés, engedélyes szintű kiállítás­tervezés, játszótértervezés, vízjogi engedélyezés, közbeszerzések előkészítése, megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, talajmechanikai, geodéziai felmérések, előzetes régészeti dokumentáció elkészítése. Valamint az érintett ingatlan földhivatali nyilvántartásában történő kisebb mértékű módosítása, illetve a pályázat megvalósításához szükséges hatósági engedélyek és érintett vagyonkezelői, tulajdonosi hozzájárulások megszerzése.

ÉM-NSZR


A sajtótájékoztatón leleplezték a látványtervet bemutató táblát is, amely a projekt indulását szimbolizálja
Miskolc - Több mint egymilliárd forintból újul meg az egykori Herman Ottó Emlékpark. Hosszú ötletelés után végül a legegyszerűbb formát, a kört választották a Szeleta Park Látogatóközpont főépületének. Az egyszerűség azonban gazdag belső formát, gazdag világot rejt majd, éppúgy, ahogy a Bükk heg...

A főbejárati rész a virágnyílást, a természet folyamatos változását szimbolizálja
Miskolc - Hogyan épült meg a Herman Ottó Emlékpark, és hogyan ment tönkre? Holtában lehet rugdosni, sőt jogosan teszik, hiszen ahogy most kinéz a terület, az siralom. Így fogalmazott Taba Benő építész a Bükk keleti kapujaként is emlegetett Herman Ottó Emlékpark egykori tervezője a terület mostani...

A Herman Ottó Emlékpark bejárata ma így néz ki, ráfér a felújítás
Miskolc - A Bükki Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő terület 2004-ben zárt be, azóta folyamatosan romlott a park állapota. Tervekből, elképzelésekből nem volt hiány az elmúlt több mint egy évtizedben, mióta bezárt a Bükk keleti kapujaként is emlegetett park. A területen lévő építmények állapota ...