"Üres képek" az ARC pályázaton

Többségében fekete-fehér alkotások futottak be az idei ARC pályázatra – tájékoztatta szerdán a Független Hírügynökséget Bakos Gábor. Az ARC Művészeti Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az “Élni és túlélni Magyarországon” mondat jegyében meghirdetett pályázatra nagyszámban komor hangulatú munkák érkeztek.

A nyolcadik ARC óriásplakát, citylight plakát és egyperces filmpályázat zsűritagjai szerdán értékelték a beérkezett munkákat. Bakos Gábor kérdésünkre elmondta: a létbizonytalanság érezhető a pályázati anyagban. Rengeteg “üres képpel” találkoztak a zsűritagok, ahol embert nem, csak tárgyakat, rideg tereket látni.

Ebben az évben nem a korábbiakban megszokott szellemes és vicces munkákat, hanem elgondolkodtató plakátokat és rövidfilmeket láthat a közönség augusztus végén. Az egyperces film pályázatokról az ügyvezető igazgató elmondta: meglepően sok dohányzásellenes munka született. Bakos Gábor hozzátette, idén is lesznek olyan plakátok,melyek megosztják majd a közvéleményt.

Összesen 1400 pályamunka érkezett be a nyolcadik klasszikus ARC és ARC+ pályázatokra. Ebben az évben újdonság, hogy hangzó anyaggal is lehetett pályázni a Sláger Rádió különdíjára, a Nike cég pedig fotópályázatot írt ki. Esélyegyenlőség témakörben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium két félmillió forintos különdíjat ajánlott fel.

A nyertes plakátokat és alkotásokat az ARC kiállításon láthatják az érdeklődők augusztus 30-tól. A helyszín a korábbi évekhez hasonlóan a volt Felvonulási tér, azaz az ’56-osok tere.