Üres kalapból nincs mit szétosztani!

Üres kalapból nincs mit szétosztani!
Üres kalapból nincs mit szétosztani!
Mintegy másfélszáz lakos volt kíváncsi a nyírmihálydi általános iskolában rendezett közmeghallgatásra. Nyisztor Ferenc polgármester áskálódás helyett érdemi együttműködésre buzdította az érintetteket. Üres kalapból nehéz pénzt osztani2. 2007.03.12

Közmeghallgatást tartottak a napokban Nyírmihálydiban. A falugyűlésnek a község iskolája adott otthont.
Nyisztor Ferencpolgármester elsőként a tavalyi év történéseit, sikereit és kudarcait gyűjtötte csokorba. Elhangzott: bár a választások már jó ideje véget értek, néhány ember máig nem tudott beletörődni a választási vereségbe, uszítással és gyűlöletkeltéssel próbálja megzavarni a település (viszonylagos) nyugalmát.

Település-infó:

– 2006-ban 26 lakos halálozott el, 48 gyermek született, több mint 2000 fõ a lakosság száma.
– Nyírmihálydi munkanélküliségi mutatója 5,2 százalék.
– 2006-ban közel 200 millót fordított munkabér-kifizetésre, 79 fõt foglalkoztatott, és 24 szakfeladatot látottott el az önkormányzat.
– A központi orvosi ügyelet finanszírozása közel 1 millió forintjába kerül a településnek.
– Az iparûzési adó mértéke évek óta változatlan, 62 vállalkozás mûködik Nyírmihálydi.
– A tavaly bezárt konzervüzem 4 milliós iparûzési adóhátralékot hagyott hátra, nagy érvágás ez az önkormányzat büdzséjének.
– Folyamatosan zajlik a telefon- és internethálózat kiépítése.

– Ez semmiképpen nem segíti Nyírmihálydi fejlődését, érdemes lenne inkább együttműködni, s közösen munkálkodni a problémák orvoslásán! Merthogy megoldásra váró feladatokból akad bőven… – kezdte monológját a település első embere.

Üres kalapból nincs mit szétosztani!
Mintegy másfélszáz lakos volt kíváncsi a nyírmihálydi általános iskolában rendezett éves közmeghallgatásra a napokban. Nyisztor Ferenc polgármester a tavalyi és az idei esztendő költségvetési mutatóit, valamint a település megoldott, illetve megoldásért kiáltó feladatait, célkitűzéseit ismertette meg a hallgatósággal.
– Tavaly 328 millió forintból gazdálkodott az önkormányzat, idén 446 millió forint van a közös kasszánkban. Míg akkor 41 millió, idén 52 millió forint jut majd szociálpolitikai juttatásokra, a segélyezés mértéke ugyanakkor negyedére csökken – taglalta.

A fejlesztésekről szólva Nyisztor Ferenc kiemelte: szilárd burkolatot kapott az Úttörő utca, és megépült a vasúti fellépőrámpa is. A civil szervezetek támogatásáról sem feledkeztek meg: az énekkar, a nyugdíjas egyesület, az önkéntes tűzoltók, a polgárőrség és a sportegyesület is kapott kisebb-nagyobb összegeket.

Rendkívül rossz ugyanakkor a település adómorálja, sokaknak van gépjármű adó és kommunális adótartozása.
– Az önkormányzati intézmények (hivatal, iskola, idősek otthona) továbbra is a takarékosság szellemében működnek, ahol csak lehet, gazdasági racionalitásra törekszünk. A 2007-es esztendő költségvetési „pirulája” még a tavalyinál is keserűbb, 51 millió forint forráshiánnyal küzdünk.

Üres kalapból nincs mit szétosztani, azzal kell okosan gazdálkodnunk, amink van! Terveink között szerepel a Petőfi Sándor Általános Iskola fejlesztése, két tanteremmel, egy konyhával és egy étkezővel szeretnénk bővíteni az oktatási intézményt.

A nyírbátori kistérségi társulás büdzséjéből érkező 95 milliós támogatás lehetővé teszi a munkálatok elindítását. Néhány éven belül új, modern, félszáz férőhelyes idősek otthonát szeretnénk építeni a temetővel szemben lévő üres, egykori gázcsere telepen.
A családtámogatást illetően elhangzott: fontos lenne, hogy a gyermekek után járó pénzösszegeket a szülők valóban csemetéik étkeztetésére, ruháztatására, oktatására fordítsák, ne a kocsmák pultjain vagy a játékgépek gyomrában landoljanak a forintok! Idén sajnos már nem kaphat minden óvodás ingyenes étkeztetést, valamint a víz- és a szennyvízdíjat is kénytelen emelni az önkormányzat.

A településen sok a szabálysértési ügy, a közlekedési morál siralmas, egyesek nem fizetnek szemétszállítási díjat sem. Sok a gazdátlan, illegálisan lerakott szemét a közterületeken, erdők, utak mentén. – Ahhoz, hogy rendet tartsunk magunk körül, hogy ne szemétdombon éljünk, mindössze némi akarat, szándék és igényesség kell, nem szociális támogatás! – fogalmazott némi éllel a polgármester.
Ön miért vett részt a közmeghallgatáson? - kérdeztük az egybegyűlteket.
– Tudni szeretném, hogy mi történik a településen, milyen tervei vannak a falu életében meghatározó szerepet játszó személyeknek, hiszen itt élek, a történések engem is érintenek. Minden évben jelen vagyok a közmeghallgatáson. Érdeklődve hallgattam a polgármester összefoglalóját és a lakosság panaszait, kérdéseit.
Pataki János,jelzőlámpa-telepítő
– A falu helyzetéről és a jövőbeni tervekről hallunk a falugyűlésen minden évben. Szerintem sokkal több jó minőségű útra lenne szükség a településen, a közbiztonságon pedig hathatósan javítani kell! Járőrözzön sűrűbben a hatóság, vigyázzanak az itt élő becsületes, rendes emberek életére és értékeire! Úgy tudom, ez is szerepel a célok között.
Sipos Lajos, nyugdíjas
– Fontosnak éreztem, hogy szüleimmel eljöjjek a falugyűlésre, hiszen itt sok érdekes kérdésre kaphat választ az ember. A cél közös: a falu fejlődése, jövője. Nyírmihálydiban élek, Szakolyban tanulok. Érdekel a település sorsa, bár megvallom, én nem itt szeretnék majd családot alapítani. Szívesebben élnék egy nagyvárosban, például Debrecenben.
Sipos Henrietta, diák
– Panasszal fordultam a polgármester úrhoz, mivel bizonyos emberek 5-600 köbméter szemetet hordtak a birtokomra. Ha föld lenne, eltúratnám, nem csinálnék ügyet belőle, ám most cserép, törmelék, hulladék borítja a terület egy részét. Az elkövetők rendszámát tudom, remélem, fülön csípik az elkövetőket! Nyisztor Ferenc gyors intézkedést ígért.
Rikasi István, dolgozó
– Nemrégiben hat konténert helyeztek el a településen, a házam előtt is van, amibe a környékbeliek elhelyezhetik a kommunális hulladékaikat. Sem nekem, sem a szomszédomnak nincs ilyen problémája, szépen rendben tartjuk a portánkat, nem értem, miért itt helyezték el a szemétgyűjtőket. Csütörtökön elviszik végre, addig türelmesnek kell lennem.
Nagy Ferenc, dolgozó

– Palicz István –