Repülőkutya-kölykök születtek az állatkertben

Három repülőkutya-kölyök született az elmúlt hetekben a fővárosi állatkertben: az idősebbek három-, illetve négyhetesek, a legfiatalabb pedig egynapos. A denevérek fajába tartozó kölykök többnyire még anyjukon csimpaszkodnak, a két nagyobbik azonban már azonban már próbálja felfedezni a környezetét.

Az állatkertben élő repülőkutyáknál a szakemberek még nem dokumentálták, hogy meddig tart a szoptatási időszak és mikor kezdenek a kölykök szilárd táplálékot is enni, így az új jövevényeknél most megfigyelhetik mindezeket – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A Thaiföld, Vietnám és Kambodzsa trópusi erdeiben honos Lyle-repülőkutya a gyümölcsevő denevérek között közepes méretűnek számít, a hazai fajoknál azonban lényegesen nagyobbra nő: kiterjesztett szárnyainak fesztávja az egy métert is meghaladhatja. Tápláléka főként gyümölcsökből, virágokból és nektárból áll, amelyet nem ultrahang, hanem kifinomult szaglása segítségével talál meg. A világ állatkertjeiben csaknem kétszáz él ebből a fajból, közülük 15 felnőtt és már három kölyök Budapesten.