Repülők bombázással segítették ki a csapdába esett katonákat Afganisztánban

A koalíciós erők harci repülőinek segítségével szabadult meg egy csapdába esett járőr-egység Afganisztán déli részén, jelentette be az ázsiai országban állomásozó, amerikai vezetésű nemzetközi erő szóvivője. A pénteken szinte egész nap tartott csatában legkevesebb 12 tálib lázadót megöltek, a másik oldalon pedig egy szövetséges és egy afgán katona súlyosan megsebesült.

A nemzetközi erők felderítő egységére egy völgyben, egyszerre három dombtetőről kezdtek tüzelni a fegyveresek péntek délelőtt. Az iszlámista szélsőségesek géppuskával és rakétagránátokkal támadtak, és a szövetségesek szerint több mint harmincan voltak.

A tűzpárbaj már órák óta tartott, amikor a nemzetközi erők csapdába esett katonái látták, hogy a lázadók megerősítik állásaikat, és hosszú harcra rendezkednek be. Ekkor rádión harci repülők segítségét kérték, és a gépek estére “kibombázták” a tálibokat.

A katonák szerint a csata előtt egy órával sok nőt és gyereket láttak sietve távozni a térségből. Valószínűleg ezért nem is volt a harcoknak civil áldozatuk.