Repülni tanítanak az egykori Pártfőiskolán

A budapesti közönség tűrőképességét teszteli a világhírű lengyel Teatr Strefa Ciszy színházi társulat péntektől vasárnapig Budapesten, a PLACCC Fesztiválon. Az egykori Pártfőiskola épületében, a Városligetben arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon a modern ember akar-e még szabadon szárnyalni, vagy behódol az elvárásoknak, a hatalomnak és a megfélemlítésnek.

A lengyel Teatr Strefa Ciszy társulat előadása, a Repülési lecke a közismert Ikarosz-mítosztól indul el, és közös utazást ajánl a nézőknek a kollektív emlékezetbe. A szabadság és a félelem kérdéskörét járják körül, és arra keresik a választ, meddig hagyjuk, hogy nyesegessék a szárnyainkat. A színészek nem titkoltan provokálni akarják a budapesti nézőket. Arra kíváncsiak, meddig élik meg a történteket játékként, és vajon mikor jön el az a pont, amikor végleg betelik a pohár és fellázadnak az emberek.

A művészek ragaszkodtak ahhoz, hogy a Repülési leckét olyan helyszínen játszhassák, amely valaha a hatalom jelképe volt Budapesten – mondta a Független Hírügynökségnek Nánay Fanni, a PLACCC Fesztivál főszervezője. Így esett a választás az egykori Pártfőiskolára a Városligetben, amely 1956-ig egyházi terület volt. A Magyar Kommunista Párt 1945-ben azért rendelte el az intézmény megalapítását, mert úgy látta, hogy a párttagság érzelmileg még csapong, ezért a kommunista fegyelmet minden lehetséges módon fokozni kell. A korabeli hatalmi viszonyokat jól tükrözi, hogy az egykori Pártfőiskola uszodájának termálvizes medencéjébe a parkon át, a Széchenyi fürdőből vezették át a vizet, hogy Kádár János, az MSZMP első embere kedvére lubickolhasson. Éppen úgy, mint Bástya elvtárs a Tanú című filmben. A Teatr Strefa Ciszy a hely szellemét is beépíti a budapesti előadásba, ami ettől újabb jelentéstartalommal gazdagodik- tette hozzá.

A Repülési lecke című előadást október 10., 11. és 12-én este 7 órától játsszák a Dürer Kertben (a volt Pártfőiskolán). A legfontosabb szövegeket a társulat magyarul adja elő, így nyelvtudás nélkül is követhető. Az előadás részben az épületen belül, részben a szabadban, de fedett és fűtött helyen játszódik.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott PLACCC Fesztivált október 10 és 14. között rendezik a Budapesti Őszi Fesztivál társrendezvénye. Az úgynevezett helyszín-specifikus előadások azt mutatják be, hogy a művészet bármilyen “talált” térben, az utcákon, a parkokban, egy foghíjtelken vagy éppen egy bevásárlóközpontban is utat tud törni magának. A lengyel előadás mellett az angol Blast Theory projektjében összekeveredik a valóság és a virtuális tér, hiszen a játékosok biciklire ülnek, és egy fedélzeti számítógép segítségével fedezik fel újra a várost és önmagukat. A holland Wunderbaum társulat pedig egy plázában, a kirakatok között, a mozgólépcsőn és a liftben keresi a szerelmet és a valódi érzelmeket, a vásárolgató, nézelődő emberek között.

További információ: www.placcc.hu és www.bof.hu