Répássy: a kisebb bűncselekmények esetében a kormány támogatja az alternatív büntetéseket

    Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Miközben a kormány elkötelezett a szigorú büntetőpolitika mellett, a kisebb bűncselekmények elkövetői esetében támogatja az alternatív büntetési módokat, így a közérdekű munkát – mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

 

A bűnmegelőzés és az áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztésének kétéves programját értékelő konferencia sajtótájékoztatóján Répássy Róbert elmondta, a szabadságvesztésnek nagyon fontos alternatívája a közérdekű munka büntetés. Ezt “a lehetőséget” kívánják bővíteni azzal, hogy az új büntető törvénykönyvvel bevezetnék a jóvátételi munkát.

A kormány – miközben a szigorú büntetőpolitika híve – lehetővé kívánja tenni, hogy az igazságszolgáltatás élhessen ezzel a lehetőséggel – mondta.

Répássy Róbert szerint a kétéves program kiváló eredményeket mutatott fel a közérdekű munka büntetés végrehajtásának fejlesztésében. A program során a büntetés csoportos letöltésének módját tesztelték.

Az államtitkár fontosnak nevezte a programban szereplő áldozatvédelmi szolgáltatások fejlesztését is.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról, hogy a Tett elnevezésű program három régióban 12 büntetés-végrehajtási intézetben indult, és a fogvatartottak eredményes visszailleszkedését kívánták segíteni a társadalomba. A fogvatartottak közül 2.400 embert vontak be a programba, több mint 800-an vettek részt készségfejlesztő tréningen, szakképzésébe mintegy 400 embert vontak be, közülük 186-an eredményes vizsgát tettek – mondta el.

Kunfalvi Zoltán, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának (KIMISZ) főigazgatója szólt arról, hogy Magyarországon jelenleg csak Budapesten és Miskolcon van “Jóvá-Tett-Hely” közösségi foglalkoztató, amelyeknek kiemelt jelentőségük van, hiszen – mint mondta – szabadidő-eltöltési programok szervezésével magatartási szabályok alkalmazásával újfajta módon segíthetik a visszailleszkedést a társadalomba.

A közérdekű munka csoportos letöltési módjáról szólva Kunfalvi Zoltán elmondta, a közérdekű munka ügyszáma az elmúlt időszakban csaknem 50 százalékkal emelkedett, s ez jelentős terhet jelent a pártfogóknak.

A büntetés csoport letöltése lehetővé teszi, hogy egy felügyelő több elítélt tevékenységét ellenőrizhesse.

Szatmáry-Antal Tamás, a KIMISZ áldozatsegítő alprojekt koordinátora az áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatban arról beszélt, hogy az elmúlt két évben pszichológiai segítségnyújtás keretében az észak-magyarországi régióban 124 áldozattal vették fel a kapcsolatot pszichológusok.

A 24 órás telefonos áldozatsegítő diszpécserszolgálathoz több mint 6.000 érdemi hívás érkezett – közölte.

Szatmáry-Antal Tamás elmondta azt is, hogy 200 önkéntes az áldozatsegítő szolgálat keretében mintegy félezer esetben nyújtott segítséget.