Kissikátor

2019.06.04. 16:30

Kiváló minősítés, nagy elismerés

A Kissikátori Harmonika- és Népdalkör a kunhegyesi területi rendezvényen kiváló minősítést kapott.

Marosréti Ervin

A Kissikátori Harmonika- és Népdalkör nyolc esztendővel ezelőtt alakult a helyi asszonyok kezdeményezésére. Az együttes már akkor annyiban különbözött a hagyományos népdalos csoportoktól, hogy két harmonikás is színesítette a műsorukat. Az egyikük néhai kántoruk, Varga Tibor volt, aki sajnos már évek óta az égieknek harmonikázik. A másik zenész Molnár Tibor önkormányzati képviselő, aki jelenleg is az együttes meghatározó tagja.

Szakmai megerősítést kaptunk arról, hogy értéket képviselünk.”

Barkó és palóc

A népdalkör az alakulás után azt a célt tűzte maga elé, hogy nem engedik feledésbe merülni a kissikátori barkó és palóc népdalokat, a betyár nótákat, a juhásznótákat, a szép esküvői énekeket.

– Eleinte mi sem gondoltuk, hogy ilyen sokáig együtt maradunk, hiszen lassan egy évtizede énekel együtt a húszfős kis csapat, akik nemcsak a dalolásban, hanem a település minden rendezvényén a legszorgalmasabb, leghatékonyabb segítői a képviselő-testületnek és az alapítványnak – fogalmazott a népdalkörrel kapcsolatban Kocsik Csaba László, Kissikátor polgármestere.

Frits Sándorné országos hírű karnagy, a magyar kultúra lovagja egy ózdi megmérettetésen azt mondta róluk: régen hallott ennyi jó hangú, nagy energiával és nagy örömmel együtt énekelő csoportot, akik között megtalálhatók a huszonévesek és a hetvenes éveikben járók is. Különösen szép és megható, hogy a fiatalok sem szégyellik a műfajt, örömmel állnak színpadra a szüleikkel, nagyszüleikkel egykorúakkal.

Találkozó, megmérettetés

Az elmúlt esztendőben rendezői és házigazdái voltak az önkormányzattal együtt az I. Kissikátori Barkó Dalos­találkozónak.

Terveik szerint ebből hagyományt teremtenek, minden esztendőben megrendezik a térség barkó dalosainak ünnepét az Ózdtól alig húsz kilométerre fekvő, 300 fős kistelepülésen.

A Kissikátori Harmonika- és Népdalkör néhány nappal ezelőtt először szerepelt komoly szakmai zsűri előtt. Az Aranypáva Népzenei Minősítő rendszerében a térségi szintű minősítőn, Kunhegyesen álltak színpadra. A szakmai zsűri a legmagasabb, kiváló minősítést ítélte oda együttesnek.

– Nagyon boldogok, egyszersmind büszkék vagyunk az elért teljesítményünkre – folytatta Kocsik Csaba László. – Szakmai megerősítést kaptunk arról, hogy értéket képviselünk, most már nincs megállás, jöhet az országos minősítő és talán az Arany Páva nagydíj is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában