Rendszer hiányában nem ellenőrzik a háziorvosok a betegek biztosítását

Bár vasárnaptól a háziorvosoknak is ellenőrizniük kellene, hogy a hozzájuk forduló betegnek van-e érvényes biztosítása, az ehhez szükséges rendszer hiánya miatt ezt nem tudják megtenni – mondta el a Független Hírügynökségnek Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője. Közölte: a háziorvosok a társadalombiztosítótól sem a szükséges technikai segédletet, sem pedig a megfelelő tájékoztatást nem kapták meg.

Kertai Aurél szerint egyébként nem a háziorvosoknak lenne a feladata ellenőrizni, hogy a beteg biztosított-e. Hiszen a jogszabály szerint nekik mindenképpen el kell látniuk a hozzájuk fordulókat. A náluk megjelentek listáját havonta leadják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), amely a nyilvántartásában ellenőrizni tudja, hogy volt-e biztosítása a betegnek. Az úgynevezett TB-potyautasok értesítése úgysem a háziorvosok feladata – mondta Kertai Aurél.

A szakember tudomása szerint a kórházaknál működik a rendszer, de ilyen intézményből jóval kevesebb van, mint amennyi a háziorvos országszerte. A 6800 rendelőbe eleve igen költséges lenne a technikai háttér kiépítése, ráadásul az ellenőrzés minden egyes betegnél akár perceket venne igénybe – tette hozzá.

Kertai Aurél hangsúlyozta: azzal egyetértenek, hogy tisztázni kell a betegek jogviszonyát, csak azt nem értik, hogy ezt miért a háziorvosok feladata.

Április 1-től életbe lépő szabályozás szerint egyebek mellett a háziorvosoknak ellenőrizniük kell, hogy jogosultak-e a betegek az egészségügyi szolgáltatásra. Azokat, akiknél “piros lámpát” mutat a számítógépes rendszer, egyelőre csak figyelmeztetik, 9 hónapig a jogosultság nélküliek ugyanis türelmi időt kapnak. Ennyi idő van arra, hogy a területileg illetékes adóhatóságnál illetve megyei egészségbiztosítónál tisztázzák helyzetüket. Ha viszont ezt valaki elmulasztja, annak 2008. január 1-től már az egészségügyi ellátása teljes költségét ki kell fizetnie.