Friss hírek

2009.06.25. 09:47

KSH: Egy év alatt 3-4 százalékkal csökkent a hazai kiskereskedelmi forgalom

<p>A magyarországi kiskereskedelmi forgalom az év első négy hónapjában 3,4 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakától - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. Az áprilisi forgalom 4,1 százalékkal volt kisebb, mint tavaly áprilisban. Márciushoz képest 0,3 százalékos visszaesést mért egy hónap alatt a KSH.</p>

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő hálózatban 2009 első négy hónapjában 2125 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből áprilisban 607 milliárd forint volt a forgalom. A KSH adatai szerint az első négy hónapban a forgalom csaknem felét élelmiszer, 15 százalékát az üzemanyag, 13 százaléka pedig a bútor-, háztartási-cikk- és építőanyag-eladások tették ki.

Az élelmiszert árusító kiskereskedelmi üzletek forgalma az év első harmadában 2,7, míg áprilisban 3,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma az első négy hónapban 6,3, áprilisban 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A benzinkutak forgalma az első négy hónapban 0,8, áprilisban 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. Áprilisban ugyanakkor 0,3 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott, mint egy hónappal korábban.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban 2,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos hónapjához mérten.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első négy hónapjában 27,7, áprilisban jelentősen, 33,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!