Friss hírek

2007.12.10. 11:26

Nem az Északi-sarkon, hanem Kirgizisztánban lakik a Télapó!

<p>Svéd szakemberek megerősítették azt a régóta hangoztatott kirgíz álláspontot, miszerint a Télapó nem az Északi-sarkon, hanem a közép-ázsiai ország hegyei közt él. Úgy jutottak erre a következtetésre, hogy kiszámították: mely pontról kell indulnia a Télapónak ahhoz, hogy egy éjszaka alatt körbe tudja utazni a Földet.</p>

"A kirgiz turistahivatal mindig tudta, hogy Kirgizisztánban lakik a Télapó, és most végre svéd tudósok ezt bebizonyították. De sok munka áll még előttünk, hogy ezt elismertessük" - mondta a turistahivatal egy munkatársa, Akbar Dzsigitov a Sweco svéd konzultációs mérnökcsoport megállapítása után.

A Sweco szerint ahhoz, hogy egy éjszaka alatt a világon élő 2 és fél milliárd gyereket meg tudja látogatni a Télapó, Kirgizisztán kell, hogy legyen a kiindulópontja. Ha ugyanis elindul a kirgiz hegyekből a Föld forgásával ellenkező irányban, akkor 48 óra áll rendelkezésére ahhoz, hogy kiszállítsa az ajándékokat. Rénszarvasszánjával még így is másodpercenként 5800 kilométert kell megtennie. Az Északi-sarkról indulva a trükk semmiféleképpen nem lehetséges, így az logisztikai szempontból nem egy praktikus tartózkodási hely számára.

Az Interneten olvasható egy másik tudományos jelentés, amely szerint ha a Télapó rénszarvasszánja, megpakolva ajándékokkal szuperszonikus sebességgel haladna, akkor olyan erős légellenállásba ütközne, hogy a másodperc töredéke alatt megsemmisülne: előbb kigyulladna, majd egyszerűen elpárologna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!