Friss hírek

2008.07.23. 13:02

Az izraeli kapcsolatok erősítését ígéri Obama

<p>Barack Obama jeruzsálemi látogatásán szorosabb kapcsolatokat ígért az Egyesült Államok és Izrael között. A demokraták reménybeli elnökjelöltje szerdán palesztin és zsidó vezető politikusokkal tárgyal, csütörtökön pedig Európába érkezik.</p>

Obama szerdán találkozott az izraeli kormány több tagjával: Ehud Barak védelmi miniszterrel, Ehud Olmert miniszterelnökkel, és Cipi Livni külügyminiszterrel. Később Ciszjordániába repül, ahol Ramallahban Mahmud Abbasz palesztin elnökkel tárgyal. Obama álláspontja, amely szerint Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa marad, nemtetszést váltott ki egyes palesztin körökben.

Obama izraeli látogatásának céljáról azt mondta: nemcsak folytatni szeretné a különleges történelmi kapcsolatot a zsidó állammal, hanem tovább kívánja erősíteni a szálakat Washington és Jeruzsálem között.

A demokraták reménybeli elnökjelöltje mindent meg kíván tenni a közel-keleti békéért, de nem tartja valószerűnek azt az elképzelést, hogy az Egyesült Államok mindenkori elnöke "egy csettintéssel" meg tudja oldani a térségben uralkodó feszültséget. Barack Obama tanácsadója közel-keleti kérdésekben a volt demokrata elnök, Bill Clinton különmegbízottja, Dennis Ross.

Csütörtökön Barack Obama már kontinensünkön lesz: Berlinbe érkezik. Három napot tölt Európában: Németország után Franciaországba és Nagy-Britanniába is ellátogat. Az európaiak körében várhatóan "obamamánia" fogadja a demokrata politikust. Obama ugyanis rendkívül népszerű Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!