Rendőrségi bocsánatkérés a Harvard letartóztatott fekete professzorától

Az amerikai Cambridge város rendőrsége kedden bocsánatot kért a Harvard egyetem egyik nagynevű fekete professzorától, akit azért vettek őrizetbe, mert betört saját, megrongálódott bejáratú házába. A rendőrség jelezte azt is, hogy nem indítanak semmilyen eljárást Henry Louis Gates ellen, aki dühösen rasszizmussal vádolta meg az őt őrizetbe vevő rendőröket.

Az 58 éves férfira, és szintén fekete sofőrjére még a múlt héten hívta ki a rendőröket egy járókelő, aki látta, hogy Gates csak nagy nehézségek árán tud bejutni a ház bejáratán. Mire az egyenruhás rendőrök kiérkeztek a házhoz, Gates már bent volt, és éppen a megrongálódott ajtót jelentette be.

A harvardi professzor, akit a Time magazin 1997-ben az Egyesült Államok 25 legbefolyásosabb embere közé választott, iratait megmutatva igazolta a rendőröknek, hogy a saját lakását törte fel. Ám amikor a rendőrök kérésére kilépett az utcára, megbilincselték, letartóztatták, és négy órát töltött egy rendőrségi fogdában, mielőtt szabadon engedték.

A rendőrség a férfi ellen “lármás viselkedése” miatt rendzavarás vádjával akart eljárást indítani, de végül elálltak ettől.