Friss hírek

2010.06.24. 08:40

Június az afganisztáni harcok legvéresebb hónapja

<p>A kilenc éve tartó afganisztáni konfliktus legvéresebb hónapja lett a június az ázsiai országban harcoló NATO-erők számára, miután szerdán négy katona vesztette életét közlekedési balesetben - közölte az AFP, francia hírügynökség csütörtökön. Ezzel 79-re emelkedett az ebben a hónapban eddig életüket vesztett külföldi katonák száma.</p>

Az AFP az afgán harcok statisztikáit közlő, független, icasualties.org című internetes oldalra hivatkozva közölte, hogy a konfliktus 9 éve során még soha nem volt olyan véres hónap az amerikaiak vezette haderő számára, mint a mostani. Az eddigi "rekorder" tavaly augusztus volt, amikor 77 NATO katona vesztette életét.

Az amerikai hadsereg egyébként már korábban figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma nőni fog, mert a nemzetközi erők nagyszabású hadműveletre készülnek a tálibok ellen a déli Kandahar tartományban.

Ebben az évben eddig 299 NATO-katona halt meg Afganisztánban, tavaly összesen 520-an. Ezzel, 2009 volt a konfliktus legvéresebb éve a szövetségesek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!