Rendőrlovakat kaptak a polgárőrök – már nem volt pénz a tartásukra

Az Országos Polgárőr Szövetség tizenhét lovat és hat csikót kapott az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Biztonsági Szolgálatától, mert a rendőrök pénzhiány miatt megszüntették az egyik lovasbázist. A lovakat kedden Sipos Gyula, az országos főkapitány gazdasági helyettese adta át a polgárőröknek. A lovakat vidéken használják majd a polgárőrök, olyan helyeken, ahol nagyobb területeket, mezőket kell bejárniuk.

A rendőrség Somogysárdi Lovasbázisa évek óta veszteségesen működik. Az épületek leromlott állapotban vannak, némelyik életveszélyes, a telep központjául szolgáló Somsich kastély teljes felújításra szorul. A rendőrök 1993 óta működtetik itt a lovasbázist, de az alapításkor még 319 lovas állomány az eltelt évek alatt a felére csökkent. Nem volt hatékony a telephez tartozó földterületen a növénytermesztés sem, sok emberrel, drágán és kevés hozamot értek el. A bázis éves költsége évi 120-140millió forint, amit bevételek híján a rendőrségi költségvetésből finanszíroztak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Rendészeti Biztonsági Szolgálat.

A telep felújítása, a karbantartás az elkészített tanulmányok szerint egymilliárd forintba kerülne, amire a rendőrségnek nincs lehetősége, még pályázati pénzekkel kiegészítve sem. A szakvélemények szerint ráadásul az itt tartott lovaknak sem genetikai, sem örökségvédelmi értékük sincs.

A lovasszolgálatra ma már szinte csak Budapesten van szükség, így semmi nem indokolja a veszteséges bázis fenntartását. 2006. tavasza óta már a lovasjárőr kiképzés és a díszegység lovainak tartása is a fővárosba került.

A lovasbázist 2007-ben elkezdték felszámolni, év végéig az ingatlanokat visszaadják a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. A különböző eszközöket eladják, amit nem lehet eladni, azt megkapják a Somogy megyei rendőrök. A bázison már csak 49 ember dolgozik, hamarosan azonban az ő munkaviszonyuk is megszűnik.

Az Országos Polgárőr Szövetség saját igénye alapján a jelenlegi használható lóállományt kapta meg. Sipos Gyula, az országos főkapitány helyettese jelképesen négy lovat adott át a REBISZ fővárosi, Kerepesi úti központjában Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének.

A lovakat vidéken használják majd a polgárőrök, olyan helyeken, ahol nagyobb területeket, mezőket kell bejárniuk.