Friss hírek

2009.05.18. 15:11

Zárt tárgyaláson folytatódik Gergényi Péter büntetőpere

<p>A Fővárosi Bíróságon a hétfői tárgyaláson Kővári Tibor bíró bejelentette, hogy mostantól zárt tárgyaláson folytatódik majd a hivatali visszaéléssel vádolt Gergényi Péter büntetőpere. A pótmagánvádas eljárás Budapest volt rendőrfőkapitánya ellen Szerdahelyi Szabolcs a Depot 96 vezetője kezdeményezte a Kossuth tér 2006. őszi lezárása miatt.</p>

A 2009. január 21-én kezdődött per fő kérdése az, túllépte-e hatáskörét a tábornok. A pótmagánvádló szerint Gergényi főkapitány "a gyülekezési törvényt kijátszva" nem hozott a Kossuth térrel kapcsolatban egyértelműen megfogalmazott határozatot, amelyet fellebbezéssel gyorsan megtámadhattak volna a civil szervezetek, ezért a vád szerint a volt rendőrfőkapitány a joggal visszaélve korlátozta a gyülekezési jogot. Gergényi Pétet tagadta a vádat, szerinte a törvényeknek megfelelően jártak el.

A hétfői tárgyaláson a pótmagánvádló jogi képviselője több dokumentumot nyújtott be a bíróságnak, közöttük a személyi- és létesítmény védelemmel kapcsolatos 2006 ősze óta keletkezett határozatokat, Bencze József országos rendőrfőkapitány televíziós nyilatkozatát és Szabó Máté ombudsman állásfoglalását, amely kiemeli: "A Nemzetbiztonsági Hivatalnak 2006 októberében nem volt tudomása olyan terrorveszélyről, provokációról vagy más hasonló körülményről, amely okot adhatott volna a lakosság irányában bármilyen fellépésre".

Mivel a tárgyaláson a későbbiekben államtitkok is szóba kerülnek, a bíróság ettől kezdve végig zárt tárgyalást tart majd, csak az ítélethirdetés lesz nyilvános. A per szeptember 4-én zárt tárgyalással folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!