Rendőrkézen a trafótolvajok

40 millió forintos lopási és több mint 400 millió forintos rongálási kart okozott az a négyfős szentesi társaság, akik az elmúlt két évben több mint kétszáz transzformátorból ellopták a szigetelőolajat. A társaság az ország egész területén garázdálkodott, nincs olyan áramszolgáltató, akit ne ért volna kár a szentesi csoport tevékenysége miatt.

Csőfogókat, speciális olajszivattyúkat, és csaknem 100 méter hosszú műanyag csövet, 1000 literes tartályokat és kisebb kannákat foglaltak le a rendőrök a trafók szigetelő olaját országszerte megdézsmáló bűnbanda tagjaitól. A rendőrök két évig nyomoztak a csoport után mire elkapták őket.

Nagyon sokáig sötétben tapogatóztunk ebben, aztán 2007. augusztus 16-án, sikerült egy közúti ellenőrzés során egy négyfős társaságot két autóval megállítani, és a raktérből előkerült 1100 liter transzformátorolaj, ezen a szálon visszafelé indult el a nyomozás és így sikerült ezt a két éve tartó országos sorozatot felderíteni – mondta a Független Hírügynökségnek a Révész Krisztián, a Szentesi Rk. kiemelt főnyomozója.

A társaság 2005 óta legalább kétszáz transzmormátorból engedte le az olajat országszerte. Ráadásul a legtöbb trafó olaj nélkül tönkrement. Amíg az ellopott olaj alig 40 millióba került, addig a tönkrement trafók cseréje és javítása meghaladta a négyszázmillió forintot. A szolgáltatók szerint azonban a lakosság kára ennek az összegnek a többszöröse is lehet.

Ilyenkor nem az olaj a kár, hanem az az idő, amennyi időn kersztül az adott felhasználó, az emberek nem jutnak áramhoz, ez sokkal nagyobb kár és sokkal nagyobb kiesés is, a rongálás maga is tízszerese annak az összegnek, amit az illető akár a vezetékért, akár az olajért kap a feketepiacon – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kovács Krisztina, a DÉMÁSZ Zrt. kommunikációs és kabinetigazgatója.

Fűtésre, de akár üzemanyagnak is jó a transzformátorok gázolajnál finomabb, szigetelésre használt olaja. A tapasztalatok szerint az ellopott olajat a gazdák veszik meg, üzemanyagnak használják traktorjaikba és a többi munkagépbe. A rendőrök a szentesi bűnbanda elfogása után most az orgazdákat is keresi.