Hajdú-Bihar

2011.08.24. 07:40

Jegyzet: Felmentették

<em>Az ártatlanság vélelme, mint fogalom, lassan kiüresedik. Ha nem így lenne, akkor Strauss-Kahn-nak, a Valutaalap vezérigazgatójának eszébe se jutott volna lemondani, amikor szexuális erőszakkal vádolta meg egy szállodai szobalány.</em> <strong>Szabó Katalin jegyzete</strong>

Az ártatlanság vélelme, mint fogalom, lassan kiüresedik. Ha nem így lenne, akkor Strauss-Kahn-nak, a Valutaalap vezérigazgatójának eszébe se jutott volna lemondani, amikor szexuális erőszakkal vádolta meg egy szállodai szobalány. Szabó Katalin jegyzete

Az ártatlanság vélelme azt jelenti, hogy amíg valakiről a bíróság nem mondja ki a bűnösséget, addig ártatlannak kell tekinteni. Jogilag. A legfőbb ítész, a tömeg azonban nem méltányolja ezt a paragrafust. Ám fogalmunk sincs, hogy mikor miért tekint valakit bűnösnek, s miért ártatlannak. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a könnyen ítélkezők döntően a médiumok hatására alakítják ki álláspontjukat. A bulvár pedig nem kímél. Éppen elég, ha minden nap címlapra teszi a "szegény" hírbehozottat. Ezzel a ténnyel kellett volna kelni, feküdnie, dolgoznia, az elmúlt hónapokban Strauss-Kahn-nak is. De inkább lemondott.

Hogy ártatlan volna, azt – tárgyalás híján – senki nem állíthatja. Elég, ha bebizonyosodott hogy a vádló hazug. Strauss-Kahn neve holnaptól érdektelen.

De ma még nincs a világon újságolvasó, aki ne értesült volna e hírről. Félelmetes is látni, hogyan kapnak óriási figyelmet a sorsunkat semmilyen módon nem befolyásoló hírek, és maradnak rejtve a jövőnket meghatározók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!