Friss hírek

2009.10.05. 16:34

A Pécsi Vízmû Zrt. szerint törvénytelen volt az épület elfoglalása

<p>A Pécsi Vízmû Zrt. épületének elfoglalása és a vezetõk kitiltása törvénytelen, a legminimálisabb jogi normáknak sem felel meg - áll a cég hétfõi közleményében. Szerintük a városháza által kijelölt társaság a Pécsi Vízmû Zrt. tulajdonában álló nyomtatókat, faxokat, internetes hálózatot, ügyfélszolgálati szoftvert, gépjármûveket, gépeket és egyéb eszközöket is jogtalanul használja, ráadásul a Pécsi Vízmû Zrt. költségén.</p> <p>A Pécsi Vízmû Zrt. közleményében hangsúlyozza: a Nyugati ipari úti épület nem a városi közmûvagyon része, hanem a Pécsi Vízmû Zrt. tulajdona, ezért ennek elfoglalása törvénytelen, súlyos jogi következménnyel jár. Most áttekintik a lehetõségeket, de folyamatosan keresik a tárgyalás lehetõségét. Még ha jogi útra terelõdik is az ügy, arról is le lehet térni közös megegyezéssel - áll a közleményben.</p>

Az önkormányzat azonban azt mondja: törvényesen jártak el, amikor kizáratták a pécsi vízmû vezetõit az épületbõl hétfõn reggel. Páva Zsolt, a város polgármestere a kialakult helyzetrõl tartott hétfõi sajtótájékoztatóján elmondta: egy jogtalan állapotot szüntettek meg azzal, hogy az épületbe nem engedték be a régi menedzsmentet.

A pécsi vízmû vezetõségét hétfõn reggel zárták ki az épületbõl. Az épületet hajnali három órakor szállták meg az új vezetés biztonsági emberei, akik birtokba vették az irodaházat és a mellette lévõ mûszaki épületeket. Az ajtóknál biztonsági emberek álltak, csak az alkalmazottakat engedték be.

Az ügy hátterében az áll, hogy a város közgyûlése múlt csütörtökön úgy döntött: új vízmû- társaság kezdi meg mûködését Pécsett. A régivel október elsejével felbontották a szerzõdést. Azért döntöttek így, mert szerintük az új társasággal hosszú távon csökkenteni tudják majd a vízdíjakat.

Az új vezetés a kizárást azzal indokolta: attól tartottak, hogy a régi menedzsment szándékosan veszélyeztetné a vízszolgáltatást.

A Pécsi Vízmû Zrt. vezetése órákon át várakozott az épület elõtt. Nem akarták elhinni, hogy nem engedik be õket. Az új társaság ugyanis csak Pécs közigazgatási területén mûködteti a vízi közmûveket, a Pécsi Vízmû Zrt. által ellátott másik 17 településen továbbra is a korábbi társaságnak kellene biztosítania a szolgáltatást.

A többi, jelenleg érvényes szerzõdéssel rendelkezõ település vízellátását veszélyeztetik azzal, hogy az a menedzsment, amelynek érvényes szerzõdése van a településekkel, nem juthat be és nem dolgozhat - mondta el a Független Hírügynökségnek Kamarás Judit, a Pécsi Vízmû Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. jogásza szerint megvolt rá az okuk, hogy kizárták a vezetõket az épületbõl. Szabó Iván ügyvéd elmondta: az utóbbi idõben különbözõ hírek keringtek a városban arról, hogy ha a város átveszi a céget, akkor elõre meg nem határozott cselekmények történhetnek, elveszhetnek adatbázisok, leállhat a vízszolgáltatás.

A pécsi vízmû vezetését a városházára sem engedték be. A polgármester a kialakult helyzetrõl tartott sajtótájékoztatót. Itt elmondta: jogellenes állapotot szüntettek meg azzal, hogy a régi szolgáltatót kizárták az épületbõl. Mivel a szerzõdést már felbontották, az új szolgáltató látja el a feladatokat. A drasztikus lépésre pedig azért volt szükség, mert szóban nem tudtak megállapodni.

A polgármester szerint mindenben törvényesen jártak el. A vízmû csaknem 350 dolgozójának továbbra is lesz munkája, a város és a környezõ települések vízellátása pedig továbbra is biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!