Rendőri erőszak: védekezésre képtelen embert vertek meg

Egy védekezésre képtelen, hátra bilincselt kezű embert is megvertek a rendőrök szeptember 19-én, a zavargások közben. Az ügyészség szombaton emelt vádat két hasonló ügyben, összesen hat rendőr ellen.

A Független Hírügynökség értesülései szerint szeptember 19-én éjjel a József körút és Baross utca sarkán fogott el a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) három munkatársa egy férfit, akit hasra fektettek, majd többször megrúgtak és megütöttek. A férfi 8 napon belüli gyógyuló sérüléseket szenvedett, az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és könnyű testi sértéssel vádolta meg a rendőröket.

Az előző eset után néhány órával, a VII. kerületi Erzsébet körúton két férfit akartak igazoltatni, de ők az egyik ház udvarára menekültek. Őket szintén három REBISZ-es rendőr kapta el, a vád szerint az egyik elfogottat szintén hasra fektették, majd a kezét hátra bilincselték, ezután megrugdosták és többször megütötték. A megvert férfi ugyan itt is csak könnyebben sérült, de a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásnak itt egy súlyosabb esete miatt emeltek vádat, mert egy védekezésre képtelen embert bántalmaztak.

Az eddig kihallgatott rendőrök közül csupán néhányan tettek vallomást, bűnösnek egyetlen egy sem érzi magát. Legutóbb szerdán délelőtt gyanúsítottak meg két rendőrt túlkapással, ők október 23-án, a Bajcsy-Zsilinszky úton bántottak egy férfit: egy tonfával vágták fejbe. A szeptemberi, majd az októberi zavargások után összesen 170 eljárás indult, eddig 37 rendőrt gyanúsítottak meg hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, közülük hat ellen emeltek vádat szombaton.