Rendőrgyilkosság Franciaországban – Néma felvonulással emlékeztek az áldozatokra

Párizs – Mintegy 2500-an, elsősorban rendőrök és csendőrök vonultak fel csütörtökön abban a néma menetben a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Mantes-la-Jolie és Magnanville települések között, amelyen arra a rendőrházaspárra emlékeztek, amelyet három nappal ezelőtt otthonukban ölt meg egy iszlamista támadó.

A civil ruhás hatósági dolgozók a legnagyobb csendben tették meg az utat a Mantes-la-Jolie-i rendőrőrstől, ahol a 36 éves Jessica Schneider dolgozott, a Magnaville-ben található házáig, ahol férjével a 42 éves Jean-Baptiste Salvaing rendőrkapitánnyal és hároméves gyermekükkel éltek.

A menetet a nő kollegái szervezték, de számos, a párizsi régióban dolgozó rendőr és névtelen helyi lakos is csatlakozott hozzá.

A tömeg a család háza előtt a tíz perces néma megemlékezés után spontán elénekelte a Marseillaise-t, a francia himnuszt.

Helyi tudósítások szerint a rendőrök néma menetében végig érezhető volt az érzelmi feszültség, sokan sírtak, elsősorban amikor a környék tűzoltóállomásának dolgozói köszöntötték az arra vonuló tömeget.

“A Mantes-la-Jolie-i rendőrök hetente háromszor nálunk edzenek, szoros kapcsolatban állunk velük” – mondta Olivier Labadie tűzoltóparancsnok a Le Monde című napilapnak. “Együttérzünk velünk, támogatjuk őket” – tette hozzá.

A France2 közszolgálati híradó kamerája előtt több megemlékező rendőr elmondta, hogy nem félnek, hanem inkább csalódottak amiatt, ami történt, de soha nem fognak engedni a terroristáknak, és mostantól még óvatosabbak lesznek.

A radikalizmusa miatt előzőleg már büntetett és a terrorelhárítók megfigyelése alatt álló francia állampolgárságú elkövető, Larossi Abballa hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni a házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, a különleges egységek behatoltak az épületbe, az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A nőnek elvágták a torkát. A házaspár gyermeke túlélte a túszejtést, de jelenleg is sokkos állapotban kórházban ápolják.

Az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.

Pénteken Francois Hollande államfő, Manuel Valls kormányfő és Bernard Cazeneuve belügyminiszter Versailles-ban nemzeti megemlékezésen búcsúztatja a rendőrházaspárt.

– MTI –