Rendőrgyilkos rendőröket tartóztattak le Mexikóban

A mexikói hatóságok szombaton letartóztattak tíz rendőrt az ország délnyugati részén, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek 12 szövetségi rendőr meggyilkolásában – közölte a mexikói ügyészség. A szövetségi ügynökök kínzások jeleit viselő holttesteit kedden találták meg egy autópálya mellett lefektetve Michoacán tartományban, ahol az elmúlt hetekben jelentősen növekedett az erőszakos események száma.

A tíz, Arteaga városából származó rendőrt negyven napig tartó vizsgálati fogságba helyezték, amely idő alatt az ügyészség az ellenük szóló bizonyítékok megerősítésén dolgozik. A szövetségi ügynökök megölésével vádolt rendőröket azzal gyanúsítják, hogy a La Familia (A Család) nevű drogkartell megbízásából hajtottak végre bűncselekményeket Michoacán tartományban.

A 12 szövetségi ügynök holttestét kedden, egy autópálya mellé fektetve találták meg. A felpeckelt szájú, fejbe lőtt emberek mellett úgynevezett “narkóüzeneteket” találtak, amelyeket drogkartellek szoktak figyelmeztetésként hagyni áldozataik mellett – írta a CNN amerikai hírtelevízió. A cetliken az szerepelt: “várunk rátok”

A La Familia egyik magas rangú tagjának július 11-i letartóztatás óta a kartell nagyjából féltucatnyi városban hajtott végre támadásokat rendőrőrsök ellen Michoacán államban. A drogkartell tagjai a támadásokban legalább 18 szövetségi rendőrt, és két katonát gyilkolt meg az elmúlt napokban, miután nem sikerült kiszabadítaniuk az Arnoldo Rueda Median nevű férfit.

Felipe Calderon mexikói elnök a megnövekedett erőszakra reagálva ezer szövetségi rendőrt vezényelt az államba, megháromszorozva az ott járőröző szövetségi rendfenntartók számát – írta a CNN. Az állam több részén úttorlaszokat állítottak fel, amelyeket automata fegyverekkel ellátott maszkos rendőrök őriznek – írta a BBC brit közszolgálati adó.

Az állam kormányzója tiltakozott az elnök által elrendelt csapatnövelés ellen, “katonai megszállásnak” nevezve azt. Közben a hatóságok keresik a kormányzó féltestvérét, akit azzal gyanúsítanak, hogy a La Famillia magas rangú tagja. A kormányzó nyilvánosan felszólította testvérét, hogy adja fel magát.

A Michoacán tartományban működő La Familia 2006 októberében mutatta meg erejét, amikor a kartell bérgyilkosai öt levágott fejet dobtak egy éjszakai szórakozóhely táncparkettjára.