Rendőrgázolás – Megtagadta a vallomástételt a letartóztatott gyanúsított

Budapest, Szeged, 2012. október 12., péntek (MTI) – Megtagadta a vallomástételt az a 34 éves osztrák férfi, aki német rendszámú Hummer terepjárójával halálra gázolt egy 34 éves rendőr törzszászlóst csütörtök délután Apátfalván; a hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsított férfit a kórházban előzetes letartóztatásba helyezték – közölte Fazekas Géza ügyészségi szóvivő péntek délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A szóvivő tájékoztatása szerint a gyanúsítottat – akit a történtek során négy lövés ért – a nap folyamán átszállítják a tököli rabkórházba. Fazekas Géza elmondta: az ügyészség megkapta a férfi büntetett előéletéről szóló dokumentumokat a társhatóságoktól, ezek szerint már 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, többi között hivatalos személy elleni erőszak és fegyveres rablás miatt.

A szóvivő közölte: az osztrák férfi amellett, hogy megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítás ellen is panasszal élt. Vele szemben hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének gyanúját közölték, ami 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.

A Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra rendelte el az osztrák férfi letartóztatását – közölte Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese az MTI-vel.

A bíróság döntésének indoklása szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt okkal lehet tartani a férfi szökésétől, elrejtőzésétől, valamint attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, vagy megfélemlítésével meghiúsítaná vagy veszélyeztetné a bizonyítást – mondta a szóvivő.

Az előzetes letartóztatást elrendelő végzés ellen a gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés érdekében fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem jogerős.

A mindkét karján erősen tetovált férfit a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján kérdezték ki az ügyészek és az előzetes letartóztatásáról döntő bíró. A kórtermet egyenruhájukon gyászszalagot viselő rendőrök őrizték.

A férfit péntek délután átszállították a Szegedi Fegyház és Börtönbe. Az őszes hajú, izmos férfi, amikor a rendőrök és mentősök elszállították a klinikáról, lepedőjével igyekezett eltakarni arcát a kamerák és fényképezőgépek elől – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az MTI-nek Fazekas Géza péntek reggel azt mondta: a férfivel szemben a közúti közlekedés veszélyeztetése is felmerül.

Egy interneten alakuló baráti társaság szervezett egy romániai túrát, a csoportot a Hummer terepjáró használata kötötte össze. Erről az útról tértek hazafelé négy terepjáróval, Nagylaknál lépték át a határt, majd egyikükkel szemben gyorshajtás miatt helyszíni bírságot szabtak ki. Fazekas Géza pontosította korábbi közlését, miszerint az intézkedés alá vont autóvezető a későbbi gázoló lett volna. Azt mondta: a gyanúsított a konvoj elején haladt, míg a megbírságolt a negyedik terepjáró vezetője volt.

A történtek után a konvoj továbbhaladt, ekkor az eddigi adatok szerint – ahogy a szóvivő fogalmazott – a későbbi gázoló ráhúzta a terepjárót a traffipaxoló civil rendőrautóra. A rendőr ekkor kért segítséget, megjelent két rendőrmotoros, aki megpróbálta megállítani a Hummert. Ekkor a sofőr a mellé érkező rendőrmotorosra is ráhúzta a terepjárót, és Fazekas Géza szerint csak a rendőr rutinjának volt köszönhető, hogy nem borult fel a motorjával.

A másik motoros rendőr megelőzte a terepjárót, egy kereszteződésnél leszállt a járművéről, letámasztotta, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj ekkor megállt, majd álló helyzetből a sofőr gázt adott és elütötte a motoros rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt.

A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő rendőr ekkor odament a motorban fennakadt terepjáróhoz, de a sofőr nem akart kiszállni a járművéből, és ekkor rálőttek a járműre. Fazekas Géza a sajtótájékoztatón elmondta: a történtek során 13 lövés történt, köztük célzott lövések a jármű vezetői oldalára, ám az autó ezeket nagyrészt felfogta. A sofőrt négy lövés is eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A gázoló azonban még ekkor is ellenállt, többperces dulakodást követően a két rendőr és egy civil tudta legyűrni.

A gázolóval csak a kora hajnali órákban tudták közölni, hogy őrizetbe vették.

Az áldozat, Kenéz Imre törzszászlós az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának forgalomellenőrző alosztályán dolgozott.

A rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek az elhunyt törzszászlós emléke előtt.

– MTI –