Rendőrökről írt listát és kitette a netre – gyanúsított blogger

Rendőrök nevével és adataival készített listát egy férfi, majd becsmérlő kifejezések bejegyzésével közzétette az interneten.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteki tájékoztatása szerint a férfit nemrég személyes adattal visszaélés és becsületsértés gyanújával gyanúsítottként hallgatták ki.


A BRFK szerint a férfi 2009. december 28-án este tette közzé egy internetes blogon az általa készített listát. Ebben több rendőr neve és különböző adatai szerepeltek, valamint az egyes rendőröket lealacsonyító, becsmérlő kifejezésekkel illette.

A jogszabályok alapján a rendőrökkel kapcsolatos, ilyen típusú információk (név, azonosító, beosztás) nyilvános adatnak minősülnek, de azok összegyűjtése, rögzítése, rendszerezése és nyilvánosságra hozatala adatkezelésnek minősül, amihez az érintettek hozzájárulása és törvényi felhatalmazás kell.

A férfi senki hozzájárulásával nem rendelkezett, és joga sem volt az adatok kezelésére. Házkutatást tartottak nála és eszközöket foglaltak le. A férfi panasszal élt mind a gyanúsítás, mind a házkutatás és lefoglalás ellen, de panaszát az ügyészség elutasította. A lealacsonyító és becsmérlő kifejezések miatt az érintett rendőrök magánindítványt tettek becsületsértés miatt.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a férfi 2006 óta a legtöbb radikálisok által jegyzett utcai tüntetésen ott volt, általában az intézkedő rendőrökről készített fényképfelvételeket.
– Független Hírügynökség –