Rendőrök és szurkolók „meccse” a focistáké után

Debrecen. Tömegverekedést sikerült megakadályozniuk a rendőröknek a péntek esti, 19 órakor kezdődő Loki-Videoton meccs után.

– A sportrendezvény fokozott biztonsági kockázatú volt, azonban a szervezők a rendőrség írásbeli megkeresése ellenére a rendezvény belső biztosítási feladatainak ellátására nem kötöttek a rendőrséggel külön szerződést – tájékoztatott dr. Juhászné Kiss Katalin őrnagy, a Debreceni rendőrkapitányság szóvivője. – A stadion külső környezetében azonban a DRK vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el pénteken 17 órától szombat hajnali 4 óráig.
A mérkőzés ideje alatt nem történt rendbontás, befejezése után azonban – a rendőrség információi szerint – a vendégszektorban lökdösődés, verekedés tört ki. Ezt a belső biztosítást ellátó biztonsági szolgálat megfelelően kezelte.
– Mintegy 20 perccel a mérkőzés befejezését követően a Hódos Imre Sportcsarnok és a Főnix Rendezvénycsarnok közötti területen 8-10 Loki-szurkoló között verekedés tört ki. Egy 100 fős csoport indult meg feléjük, hangosan kiabálva, azonban az ott tartózkodó rendőrök gumibottal és könnygázspray-vel megakadályozták, hogy bekapcsolódjanak a verekedésbe. A rendőri beavatkozás során az egyik rendőr hasábrádiója eltűnt, kideríthető volt azonban, hogy az – bekapcsolt állapotban – a hazai szurkolótábor törzshelyén, egy Kassai úti büfé területén van. A rendőri felszólítás ellenére a Loki-szurkolók nem adták ki a rádiót – idézte fel a szóvivő.
Ekkor a büfé előtt felállt egy rendőri sorfal, és a bent tartózkodókat hangosbemondón keresztül tájékoztatták a rendőri intézkedés okáról, illetve arról, hogy mindenkivel szemben igazoltatást és ruházatátvizsgálását fognak alkalmazni. Ekkor a rádiót a szurkolók kiadták.
– A kényszerítő eszközök alkalmazása miatti sérülést senki nem jelzett felénk, a rendőri állomány tekintetében személyi sérülés szintén nem történt. A verekedés kapcsán garázdaság bűncselekmény miatt ismeretlen személyekkel szemben eljárást kezdeményeztünk.
“Most járok először mérkőzésen”
– Amikor a Hódoshoz keveredtem, akkor a rendőrség és a tömeg már túl volt egy olyan összecsapáson, amelyet két vagy három úgynevezett “most járok először mérkőzésen” érdeklődő kezdte el heccelni a stadionból kijövő tömeget – számolt be a Haon-nak Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének elnöke. Ezeket az emberek még sosem láttam az Oláh Gábor utcán, most azonban már a lelátón elkezdték csinálni a “műsort”. Egészen pontosan Tócóskerti emberkékről van szó, akik azt hitték, hogy a rangadó kapcsán majd megmondják a mikéntet a népnek. Állítólag a stadionban történt szóváltást még kezelték a rendezők, de aztán ezek a személyek ebbe nem nyugodtak bele. Ott még menekülőre vették a figurát, de az utcán újra bepróbálkoztak. A Főnix Csarnok irányából hirtelen föltűnt egy csapat rendőr, és az ilyenkor szokáspos módszert alkalmazták: gázt fújtak ki. Amikor én kiértem, a gázszag még terjengett a környéken, de ekkor már semmilyen esemény nem történt. Ezután elterjedt egy olyan pletyka, hogy az egyik rendőrnek eltűnt a pisztolya, de ez vak lármának bizonyult. Valmit kerestek is a Hódos előtti füves részen, amiről kiderült, hogy egy adóvevő, de amíg nem derült ki, hogy nem fegyver, addig “csumafeszültek” voltak – tudtuk meg Pethe Tamásól, aki hozzátette, ezután már feloszlott a tömeg. Szerettük volna megtudni a klub részéről, értesültek-e az incidensről, illetve volt-e valami jele annak, hogy kitörhet a botrány?
Azonban szombaton sem Képíró János, biztonsági igazgatót, sem Szilágyi Sándor, cégvezetőt nem tudtuk elérni.