Rendkívüli ülést tart az ENSZ Kongó ügyében – tűzszünetet hirdettek a lázadók

Rendkívüli ülésre hívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait New Yorkban – a szerda esti találkozó fő témája, hogy mit tehet a nemzetközi közösség a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén kialakult válság megoldásáért. A térség egyik legjelentősebb városába hírek szerint órákon belül bevonulnak a lázadók, bár egy szerdai közleményükben még egyoldalú tűzszünetet hirdettek.

A rendkívüli ENSZ-ülésen a 15 tagú Biztonsági Tanácsot tájékoztatják majd arról, hogy Laurent Nkunda tuszi hadúr katonái Nord-Kivu tartomány székhelyéhez értek, és a civilek tízezrével hagyják el a várost. Várhatóan szóba kerül az is, hogy az ENSZ csapaterősítést küldjön a civilek védelmére.

Az ENSZ-főtitkár szerint aggodalomra ad okot, hogy a kongói kormányerők katonái elhagyták a várost, sőt, a kivonuló egységek fosztogatni kezdtek. Már csak egy kisebb ENSZ-sereg maradt Gomában, hogy védje a világszervezet helyi épületét. Ban Ki Mun humanitárius katasztrófára figyelmeztetett szerdai közleményében.

Laurent Nkunda a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelméért nevű szervezetének tagjai a januári tűszünet összeomlása után néhány hete újították fel harcaikat, a hétvége óta pedig számos csatát megnyertek a Kongó Demokratikus Köztársaság keleti határánál. A szervezettől előbb azt közölték, hogy szerda éjjel vagy csütörtök reggel bevonulnak Gomába, majd szerda délután már azt mondták: egyoldalú tűzszünetet hirdetnek, hogy elkerüljék a pánikot. A dokumentumot Nkunda írta alá.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az elmúlt néhány napban 45 ezer ember távozott a legnagyobb, Goma melletti menekülttáborból. “A tábor minden lakója összecsomagolt, és dél felé elhagyta a Kibati területét” – mondta Ron Redmond, a főbiztosság szóvivője. A Gomától 10 kilométerre északra létesített Kibati adott átmenetileg szállást azoknak, akik az utóbbi hetek harcai miatt menekültek el.

Bár a tábor a Goma felé tartó lázadók útjába esik, az ENSZ személyzete szerint még nem ért oda a front. A Nemzetközi Vöröskereszt helyi képviselete kijelentette: a fő gond az, hogy senki sem tudja garantálni a menekülő tízezrek biztonságát.

Az Egyesült Államok Kinshasába küldte a kormány afrikai ügyekben illetés küldöttét, Jandayl Frazert, a francia külügyminiszter pedig kijelentette: Párizs támogatná egy 1500 fős EU-kontingens felvonulását az egykori Zaire keleti szélén.