Rendkívüli ülést kezdeményez a díszpolgári címek ügyében a XVI. kerületi ellenzék

Rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívását kezdeményezi a XVI. kerületi szocialista és liberális frakció, mert a kerületi önkormányzat jobboldali többsége díszpolgári címe visszaadására szólította fel Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert és Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgót. A polgármesternek, akitől a szocialisták bocsánatkérést várnak, 10 napon belül kell összehívnia a testület tagjait – erről Kolozs András, az MSZP kerületi szervezetének alelnöke tájékoztatta csütörtökön a Független Hírügynökséget.

A főváros XVI. kerületének jobboldali többségű képviselőtestülete a hét elején kérte fel Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgót és Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, hogy gondolkodjanak el a cím visszaadásán. Előbbi esetében ügynökmúltjára, utóbbinál aktív politikai szerepére hivatkoztak.

Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője – aki csütörtökön tárgyalt Kovács Péter kerületi polgármesterrel – az ügyre reagálva úgy fogalmazott: nem kíván helyi “tyúkperekkel” foglalkozni. Hozzátette: a jövőben jobban meg kell gondolni a díszpolgári kinevezéseket, ugyanakkor kevéssé átgondoltnak nevezte a visszavonási javaslatot is.