Rendkívüli rendőri készültség Jeruzsálemben az ultra-ortodoxok megmozdulásai miatt

Több száz rendőrt és határőrt vezényeltek a hatóságok pénteken Jeruzsálemnek arra a részére, ahol csütörtök éjszaka heves összecsapások voltak a rendfenntartók és ultra-ortodox zsidók között. Hivatalos közlés szerint a zavargásokban 18 rendőr megsérült, azt azonban nem közölte a rendőrség, hogy a tüntetők közült megsebesült-e valaki.

Pénteken viszonylagos nyugalom volt a helyszínen. Micky Rosenfeld, a rendőrség szóvivője azt közölte: azért van rendkívüli készültség, illetve határőrökkel megerősített több száz rendfenntartó az utcákon, mert nagy az esély, hogy újabb erőszak tör ki.

Az ultra-ortodoxok napokkal ezelőtt azért kezdtek demonstrálni, mert a környéken, nem messze a Siratófaltól felavattak egy szombaton is nyitva tartó autóparkolót. Hitük szerint azonban ez szentségtörés, mivel sábeszkor, ami péntek alkonyat után kezdődik, tilos bármilyen munka, munkára emlékeztető tevékenység.

Dühüket fokozta, amikor a közösség egyik tagját, egy nőt, őrizetbe vették a rendőrök arra hivatkozva, hogy szándékosan éheztette hároméves fiát. A gyerek hét kilóra fogyott le, és életveszélyes állapotban került kórházba. Az asszony állítólag súlyos, pszichés beteg: azért éheztette a fiát, hogy aztán ápolhassa, és így mutassa ki gondoskodását, vagyis ezzel figyelmet keltsen környezetében. Pénteken egyébként az egyik jeruzsálemi bíróság elrendelte, hogy a nőt házi őrizetbe kell helyezni, és egyelőre fel kell függeszteni pszichiátriai vizsgálatát.

A nő őrizetbe vétele után az ultra-ortodoxok újult erővel kezdtek tünteti, ez vezetett a csütörtök éjszakai zavargásokhoz, amelyek péntek hajnalig tartottak. Az ultra-ortodox tüntetők köveket hajigáltak a rendőrökre, felgyújtották a szemeteskukákat, összetörték a közlekedési lámpákat, a rendőrség és a város hivatalos autóit megrongálták. A rendőrök végül könnygázzal oszlatták fel a demonstrációt, 34 tüntetőt őrizetbe vettek, 19-et azonban később elengedek.

A jeruzsálemi rendőrfőnök pénteken hevesen kikelt az ultra-ortodoxok, különösen a Toldot Aaron nevű vallási csoport rabbijai ellen, akik szerinte egyetlen szavukkal leállíthatnák a zavargókat.