Rendkívüli novemberi ülésén tárgyalja majd a Főgáz részvényeinek eladását a Fővárosi Közgyűlés

A főpolgármester szerint sokkal több érv szól a Főgáz Zrt. részvényeinek eladása, mint megtartása mellett – ezt Demszky Gábor szerdai sajtótájékoztatóján közölte. A főpolgármester korábban is hangoztatott érveit megismételve kijelentette: a következő két évben van az utolsó lehetőség, hogy a főváros beruházásaihoz 70-80 százalékos uniós támogatást kaphasson. Ehhez azonban önrész is kell, ezért van szükség a részvényértékesítésből származó bevételre. Az eladás elmaradása esetén vagy hitelt kell felvenni, vagy több uniós beruházást törölni kell.

A fővárosnak 17 uniós pályázata van folyamatban. A 2009-2010-ben megvalósítandó beruházások önrészéhez 57 milliárd forint hiányzik, a 2013-ig tervezett fejleztésekhez pedig újabb 120 milliárd forint – mondta el a főpolgármester. Szerinte a Fővárosi Közgyűlésnek nincs más lehetősége: vagy hozzájárul a Főgáz részvényeinek eladásához, vagy hitelt vesznek fel a beruházások megvalósításához, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem ideális megoldás. Ha egyiket sem fogadják el, akkor le kell mondani a tervezett, de még meg nem kezdett beruházásokról, negyedik út nincs – jelentette ki Demszky Gábor.

A főpolgármester elmondta: a Főgáz az utolsó önkormányzati többségi tulajdonban lévő gázszolgáltató cég Magyarországon. Az osztalék mértéke folyó áron évi 3 milliárd forint volt az elmúlt években. A számítások szerint az osztalékokból a következő húsz évben 60 milliárd forint bevételt remélhetne a főváros, míg a részvények ennek többszörösét érik.

Az eladás ellen nem szólnak szociális érvek – fogalmazott a főpolgármester. A tulajdonosi szerkezet nem befolyásolja a gáz árát, az önkormányzatoknak ugyanis a gáz esetében nincs árhatósági jogosítványa, arról a kormányzat dönt. A gázfűtéses lakásokban élők ugyanannyit fizetnek Budapesten, mint a teljesen magántulajdonban lévő gázszolgáltató cégekkel dolgozó Debrecenben vagy Győrben.

A főpolgármester szerint nem állja meg a helyét az az érv sem, hogy a legrosszabb időpontban próbálják eladni a részvényeket. Novemberben az elvi döntést hoznák meg, aztán kiválasztanák a tanácsadót. A tényleges értékesítésre jövő év végén kerülhet sor, ha megfelelőnek látják a helyzetet, a pénz pedig 2010-re folyna be. Addig rövid távú áthidaló hitelt venne fel a főváros, hogy a már megkezdett beruházásokat folytatni tudják.

Arra a kérdésre, hogy ha mégsem adják el a részvényeket, melyik megkezdett beruházásra nem lesz pénz, Demszky Gábor azt mondta: bízik benne, hogy a városvezetés érveit elfogadják a fővárosi képviselők. Az MSZP és az SZDSZ frakció kedden tárgyalt a javaslatról. A főpolgármester szerint tartalmi kifogás nem volt, a kolaíciós képviselők azt vetették fel, hogy későn kapták meg az előterjesztést. Ezért döntöttek úgy, hogy a kérdésről nem tárgyalnak a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, hanem november elején rendkívüli közgyűlést hívnak össze.