Rendkívül borúlátó a lakosság az ország és saját helyzetének megítélésében

Az ország lakosságának majdnem háromnegyede szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, s kevesebb, mint minden ötödik ember gondolja ennek ellenkezőjét, a családok alig tizede számít pénzügyi helyzetének és életszínvonalának javulására 2007-ben – derül ki a Szonda Ipsos közvéleménykutatásából, amelyet csütörtökön ismertetett Závecz Tibor kutatási igazgató.

November óta növekvő tendencia tapasztalható a helyzet romló megítélésében: akkor 68 százalék szerint mentek rossz irányba a dolgok, decemberben 72, januárban és februárban egyaránt 73 százalék vélte így. Akik szerint kedvező az irány, a novemberi 22 százalékkal szemben most már csak 19 százaléknyian vannak.

Az ország pénzügyi helyzetéről ettől némileg eltérőek a vélemények. Tavaly novemberben 57 százalék a következő egy évben rosszabodást várt, ez az arány decemberben és januárban felszökött 61 százalékra, februárban pedig visszatért 57 százalékra. Szinte pontosan ez az íve a javulást és változatlan helyzetet várók véleményének. A novemberi 18 százalék után decemberben 14 százalékos mélypontra zuhant azok aránya, akik jobb évben reménykedtek, a hányados ezután 18 százalékra emelkedett, és ott is maradt februárban. A változatlan állapotot prognosztizálók a válaszolók egynegyedét teszik ki.

A családjuk pénzügyi helyzetét firtató kérdésre is ehhez hasonlóan válaszoltak az emberek. Novemberben éppen kétharmaduk számított romlásra egy éven belül, december-januárban már 71 százalékuk. Februárban enyhült a rekordméretű pesszimizmus, már “csak” 63 százalék számolt családja helyzetének rosszabbodásával. Ezzel párhuzamosan nőtt a javulásban bízók hányada, bár a novemberi 8-ról februárra 10 százalékra változó optimisták hányada megdöbbentő.

Nem meglepő, hogy az életszínvonal alakulásának megítélése is sötét képet mutat. Már 2006 egészét is romló esztendőként ítélte meg a lakosság 78 százaléka a legutóbbi megkérdezéskor, amit pedig nem támasztanak alá a tényadatok. Az előttünk álló egy évben az életszínvonal további esését várja 62 százalék, 30 százalék változatlanságra számít, optimizmust 9 százalék mutat.

Igen mérsékelt az remény a kormány által ígért változások iránt: a népesség 38 százaléka hiszi el, hogy 2010-ben már javulhat az életszínvonal, igaz, romlásra már csak 27 százalék gondol, 35 százaléknyian nem várnak változást 2010-re.