Helyi közélet

2014.12.03. 08:42

Jegyzet: Autó nélkül

<em>Elképzelhetőnek tartják, hogy legyen autómentes nap Magyarországon?</em> <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Elképzelhetőnek tartják, hogy legyen autómentes nap Magyarországon? Kolodzey Tamás jegyzete.Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy az átkosban, amikor még csak a Magyar Televízió létezett, a doboz hétfőnként elsötétült, ezeken a napokon nem volt műsorsugárzás. Az adásszünetre sokan sóvárogva gondolnak vissza, szerintük jó lenne, ha minden csatornára kiterjesztve manapság is élne ez a gyakorlat. A régi történet azért jutott az eszembe, mert hallottam Boris Johnson lelkendezését. A londoni polgármester elkeveredett Jakartába, a távoli Indonézia fővárosába, ahol a vasárnap autómentes időszak. A hetek utolsó napjain persze arrafelé is közlekedniük kell az embereknek, akik ezt ötletesen oldják meg.

Az angol világváros első emberét magával ragadta a Délkelet-ázsiai metropoliszban rendszeresített akció, melynek keretében nem ülhetnek autóba az ottani lakosok – így élvezettel gyalogolnak, futnak, rollereznek, kétkerekűznek, sárkányrepülőznek és lovaskocsiznak. Boris Johnsont megnyerte a kezdeményezés népszerűsége, ezért utasítást adott arra, hogy tekintsék át otthoni bevezetésének lehetőségét. Ennek hatására eljátszottam azzal, hogy mi lenne, ha a jakartai mintára Budapesten is megvalósítanák az autósszünetet, s arra jutottam, hogy nálunk biztosan kitörne a forradalom. Mert mi, magyarok, nem nyelnénk le az indonéz példát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában