Rendkívüli nyárvégi vízeresztés a Balatonból

Már szeptember elején megnyitják a Sió-zsilipet. Évtizedek óta egyszer fordult csak elő, hogy nyár végi apasztó eresztésre kerül sor a Balatonnál. Ebben az évben eddig már 150,8 millió köbméter vizet engedtek le a tóból.

Csütörtökön reggel kezdték ereszteni Siófokon belül a Sió duzzasztott szakaszát. A balatoni apasztás, a tervek szerint, pénteken indul.

Jelenleg a megengedettnél két cm-el magasabb a Balaton vízszintje, 112 cm. További emelkedés várható, részben a csapadékos időjárás miatt, részben pedig, mert kedd óta engedik a vizet a Kis-Balatonból. Ez önmagában néhány nap múlva már kb. 1 cm vízszint-emelkedést okoz a Balatonban – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Sándor, Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató helyettese.

Általában tavasszal és novemberben szokták engedni a Balaton vizét. 1965-ben volt utoljára nyár végi eresztés, és ilyen csapadékos időjárás. Ezen kívül egy rendkívüli esetre emlékeznek. Öt száraz év után 2005-ben a vízügyi miniszter nyitotta meg szeptember 4-én ünnepélyesen a Sió-zsilipet- tette hozzá Tóth Sándor.

– Független Hírügynökség –